Магія літератури: Як франківці стояли в черзі за восьмою книжкою про Гаррі Поттера

 

/data/blog/118121/ebdfad3b357f94b3177b5abced78136e.jpg

 

30 вересня українські «поттеромани» отримали черговий подарунок — український переклад восьмої книжки про чарівний світ магії «Гаррі Поттер і прокляте дитя».

У Києві вихід видання зчинив неабиякий ажіотаж, зібрав в одному місці в один час понад 2 000 охочих першими насолодитися продовженням історії про вже дорослого чарівника та його родину. Звісно, книжок вистачило не всім. А от в Івано-Франківську старт продажу відбувся спокійніше: без кілометрових черг, двійників Гаррі Поттера та інших героїв серії, проте в надзвичайно затишній, майже домашній атмосфері. Принаймні всі найвідчайдушніші фанати «поттеріани» змогли придбати очікувану новинку одними з перших. Подейкують, що уникнути надмірних черг у книгарні допоміг Святослав Вакарчук, який того дня давав концерт в обласному центрі, пише Галичина.

Цікаві відмінності та чарівний світ магії
«Гаррі Поттер і прокляте дитя» відрізняється від семи попередніх книжок серії. Насамперед тим, що це п’єса — сценарій спеціального репетиційного видання. Однойменну виставу грають в одному із театрів Лондона. Нині потрапити на неї фактично неможливо, адже квитки розкупили до кінця 2017 р. А от книжку можна прочитати вже й українською...

Ще одна відмінність полягає в тому, що восьма книжка має аж трьох авторів — Джоан Ролінр, Джона Тіффані та Джека Торна. Сюжет нової історії розгортається 19 років після подій, описаних у сьомій книжці. У п’єсі Гаррі Поттеру — 40 років, він виховує трьох дітей і працює в міністерстві магії. А от головним героєм історії є його син Албус Северус, якому доводиться миритися з тягарем свого знаменитого роду — спадком, якого він не обирав. 

«Тут сюжет ого-го-го! Тут тільки фінал з кількома розв’язками, ти думаєш, що вже все, а потім виявляється, що ні. Там у кінці зав’язано якісь вузлики, так що може бути ще щось. Але це знає тільки Ролінр. Думаю, що її спонукали. Були ж вузлики, які вона зав’язала в кінці сьомої частини, проявила ці імена», — анонсував видавець Іван Малкович.
Український переклад «Гаррі Поттера і проклятого дитя» вийшов у видавництві «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА». Чарівну історію традиційно переклав Віктор Морозов у рекордні терміни. Тож український переклад світового бестселера знову став одним із перших у світі. На прилавках британських крамниць книжка з’явилася 31 липня, до дня народження авторки епопеї Джоан Ролінр та її головного героя Гаррі Поттера. І через півтора місяця після виходу оригіналу твір «заговорив» українською, випередивши польський та російський переклади. «Ми хотіли випередити сусідів — і тих, що хороші, і тих, що не дуже. Особливо тих, що не дуже. і нам це вдалося. Віктор Морозов завжди жартує, що від нього залежить швидкість перекладу, а від мене — якість. і якось це нам вдалося, вже очі на лоба лізли, але до від’їзду на Форум видавців ми здали книжку на фабрику», — поінформував Іван Малкович.

Встигнути першими
З нагоди виходу восьмої книжки серії про Гаррі Поттера книгарні Лондона перейшли на нічний режим роботи. Натовпи людей штурмували прилавки, щоб нарешті насолодитися читанням улюбленої історії. В Україні «Гаррі Поттер і прокляте дитя» також зчинив галас. Продаж бестселера стартував 30 вересня о 20 год. у мережах книгарень «Є» та «Ашан» і тривав до 21 години. У Києві до Українського дому, де проходила презентація книжки, прийшло понад 2 000 людей різного віку — від дітей до пенсіонерів, які хотіли першими її придбати. 

«Якщо Джоан Ролінр напише ще одного Гаррі Поттера, ми організуємо все набагато комфортніше. Ми вчимося. На щастя, всі лишилися живі й неушкоджені, а Український дім уцілів. Ще раз дякуємо всім, хто завітав і до нас, і до всіх відчинених книгарень «Є» й «Ашанів» 30 вересня о 20 год. Їхні менеджери телефонують мені і навперебій стверджують, що такого книжкового ажіотажу в найновішій історії ще не було...», — написав наступного дня у «Фейсбуці» Іван Малкович.

Затишшя по-івано-франківськи
Збираючись на старт продажу книжки в Івано-Франківську, також очікувала величезних черг. До книгарні «Є» прийшла десь за півгодини до старту події. На диво, в магазині було лише кілька найвідданіших фанатів «поттеріани». Втім, потроху люди сходилися до крамниці і ще з порога запитували продавців: «Гаррі Поттер буде?». Ті, спокійно стежачи за годинником, відповідали їм: «Так, продаж книжки розпочнеться о 20 год.». До того часу на нову книжку можна було глянути лише краєчком ока.

Продавець-стажер книгарні «Є» Уляна зауважує, що очікували ажіотажу, адже напередодні до них приходили та телефонували люди з одним запитанням: коли вийде «Гаррі Поттер і прокляте дитя»? Дівчина жартує, що всі «поттеромани» пішли на концерт гурту «Океан Ельзи», який відбувався того дня і у той час в Івано-Франківську. Спілкуючись зі мною, дівчина пильно стежить за годинником та відраховує хвилини. «Мені дуже цікаво, скільки книжок ми продамо за годину, — ділиться Уляна. — Сама виросла на «Гаррі Поттері». Сьогодні очікувала більше дітей, а прийшли люди різного віку: підлітки, молодь, бабусі. Дуже добре, що не забувають цю історію, яка побудована на дружбі. Читаючи ці книжки, вчилася любити, дружити, виживати і розв’язувати якісь свої проблеми. Також із нетерпінням чекала виходу цієї книжки».

Дев’ятикласниця Настя до книгарні прийшла з мамою та сестричкою. Каже, що чекала цієї події два роки, відколи закінчила читати сьому частину «Гаррі Поттера». «Я знайшла пост у соцмережах, що сьогодні буде прем’єра в книгарні «Є», і прийшла сюди, — розповідає дівчинка. — Люблю здебільшого щось у стилі «Гаррі Поттера», фантастику, фентезі і пригоди. Книжку вже читала англійською, в принципі знаю, про що вона, але мені дуже хочеться прочитати український переклад. Не настільки добре знаю англійську, щоб все зрозуміти. Якнайшвидше хочеться просто потримати нову книжку в руках».

Христина Зорій виділялася з невеличкого натовпу, який утворився в книгарні, адже вдягнула гостроверхий капелюх. «Мені 25 років, я  фанатка «Гаррі Поттера», виросла на цій книжці, — зізнається дівчина. — Читали її всією родиною, класом, двором. У мене брат у Києві, то він там пішов на презентацію. Будемо ділитися з ним враженнями. Я прочитала про те, як буде відбуватися ця подія у Львові: люди прийдуть у магічному обмундируванні — в мантіях, ковпаках, з паличками. і я подумала, що в мене також є схожі аксесуари, тому вирішила й собі одягнути гостроверхий капелюх, адже «Гаррі Поттер» відіграв значну роль у моєму житті. Ці книжки прищепили мені любов до читання. З нетерпінням хочу прочитати цю п’єсу. Кажуть, що це набагато динамічніший твір, інший за структурою, характером». 

Чим менше часу залишалося до 20 год., тим у книгарні ставало людніше, «поттероманів» більшало, утворилася чималенька черга. Старт продажу восьмої частини зустріли оплесками. Атмосфера була щирою й доброю. За першу годину продажу черги не стало, продали лише близько 30 книжок, а загалом реалізовано не так багато, як у інших містах України. Втім, в цьому є свої плюси, адже всі охочі могли за лічені хвилини отримати омріяну книжку і вже ввечері насолодитися читанням. Були й такі, хто до ранку вже прочитав новинку. Кажуть, гарно, але мало, тому з нетерпінням чекають продовження історії. 


15.10.2016 1172 0
Коментарі (0)

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1281
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2573
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2140
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2204
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6621 58
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2482 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

375

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1188

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1313

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1446
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

311
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

183
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

610
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

86
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26549
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

575
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10491 1
26.04.2024

Культура визначає все. Освіти може і не бути. Школи російської не було ніде. Втім, ми підспівували російські пісні, дивилися російські серіали й тому подібне, пояснює директорка.

86
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

117
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

429
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

575
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

646