Cім смертних гріхів людства

 

/data/blog/117657/1c2275afee4763f18866fe1c68333522.jpg

 

Дослідження показали: в основі всіх людських пороків лежать прості хімічні реакції, що відбуваються в організмі.

Ось перелік всіх відомих гріхів - гординя, жадібність, заздрість, злість, хіть, лінь, обжерливість. Але мало хто знає, що він не спирається на біблійні тексти. Цей "набір" стали вважати загальноприйнятим тільки з XIII століття, коли найбільший християнський теолог Фома Аквінський злегка його переписав. Причому конкретні вади були виділені зі всіх інших не тому, що вони самі тяжкі, а тому, що вони неминуче тягнуть за собою інші гріхи, які вже обчислюються десятками.

Ще одна помилка : багато хто плутає смертні гріхи з десятьма заповідями, даними Богом Мойсеєві. Між цими двома списками є певна схожість, але відмінностей більше. Так, наприклад, поняття "не убий" і "не вкради" відносяться до заповідей, відступ від яких карається на небесах як смертні гріхи. А ті сім вад, про які ми поговоримо сьогодні, долають протягом життя кожної людини. І в принципі при бажанні від них можна позбутися і в підсумку потрапити в Царство Небесне.

Але чи дійсно можливо ні разу не піддатися цим спокусам? Іспанська біолог Джон Медіна у своїй книзі "Ген і сім смертних гріхів" вважає, що чинити опір гріхам марно, тому що в наших проступках відчуваються відгомони тваринних інстинктів, які і до цього часу живуть в людській свідомості.

1. Лінь (смуток, апатія, неробство)

Як можна з біологічної точки зору пояснити лінь? На думку Медіни, "у кожної людини є щось на зразок свідомості-будильника, що працює як годинник і посилає нам сигнали з мозку". І саме цей внутрішній "будильник" складає нам розклад, за яким має жити наш організм. А сама програма, що включає і вимикає "дзвінок", записана в генах. Тому вони - гени - і несуть всю відповідальність за наше небажання працювати, неробство або зневіру.

Та й взагалі без ліні довго не проживеш. Людям просто необхідно час від часу балувати себе неробством, щоб "перезарядити свої батареї". Кожен з нас може згадати випадки, коли плідні ідеї та рішення приходили в наші голови в ті моменти, коли ми повністю відмовлялися від напруженої роботи по їх пошуку.

Більш того, соціологічні дослідження німецького професора Пітера Акст показали, що ледарі і нероби часто живуть довше і працюють, коли захочуть, краще. Багато з них навіть стають геніями.

- Ті, хто вміє байдикувати по-справжньому, багато чого досягають в житті, - вважає кандидат психологічних наук Олексій Миронов. - Згадайте Іллю Муромця: 33 роки провалявся на печі, а потім встав і зробив багато подвигів. А якщо перевантажуватися, то можна й померти. Джек Лондон, наприклад, напружено працюючи протягом доби, написав багато безсмертних творів, але сам помер у першій за своє 40-річне життя відпустці. Згорів як свічка, тому що не залишилося життєвих сил.

ПІДСУМОК: у "певних дозах" саме лінь дозволяє неквапливо обдумати важливі рішення і зберегти життєві сили для прийдешніх звершень.

2. Ненажерливість (обжерливість)

Голод, на переконання вченого, є відчуттям, яке "з'являється у нас, коли людський організм починає відчувати брак енергії". А до гріховного поглинання страв нас підштовхують фактори, які "знаходяться в носі, на язиці - рецептори і гормон лептин". Лептин відповідає за апетит людини і знаходиться в постійному контакті з одним з відділів головного мозку - гіпоталамусом. Ця зона нашої сірої речовини діє в якості сигнальної сирени і негайно сповіщає нас, як тільки організму не вистачає енергії і необхідно підкріпитися. Щось на зразок умовного сигналу Павлова для людей.

ПІДСУМОК: обжерливість не приносить істотної шкоди нікому, крім самого любителя поїсти.

3. Гнів (помста, лють)

Кращим генетичним поясненням цього гріха є експерименти з близнюками, проведені вченими-біологами. Виявлено: якщо один з братів злісний, то з високим ступенем імовірності можна стверджувати, що й інший теж буде агресивним. Значить, гнів - в генах. Більше того, спочатку закладений в генах. В одних у більшої, в інших у меншому ступені. "Існує своєрідна неврологічна "траса", що зв'язує відділ мозку амігдала з гіпоталамусом, - пояснює Медіна. - Вона відповідає за напрямок імпульсів в інші частини головного мозку, для передачі в них інформації про агресивну поведінку. І цей "біологічний" код гніву" передається з покоління в покоління. Навіщо? У первісному суспільстві такого питання і не виникло б. Тільки "тваринна злість" допомагала вижити у жорсткій конкурентній боротьбі. З часом у людей розвинулися області мозку - його передні відділи, що відповідають за придушення агресії і контроль таких емоцій, як гнів і лють. Але не настільки, щоб зовсім їх придушити.

ПІДСУМОК: природа неспроста залишила нам здатність гніватися і злитися. "Білі і пухнасті", як правило, програють "агресорам" і ніколи не стають лідерами. Впадати в лють іноді корисно, хоча б для захисту власних інтересів.

4. Жадібність (жадібність, скупість)

З психологічної точки зору жадібність - це нав'язлива, але природна боротьба за право власності, коли це право у тебе забирають. Нікому не вдалося виділити конкретний відділ головного мозку, безпосередньо відповідальний за жадібність. А гени, що визначають два фактори, що лежать в основі цього гріха, - страх і занепокоєння, були виявлені. Доктор Медіна вказує на "п'ять основних відділів головного мозку, що відповідають за появу "жадібних" почуттів: таламус, амігдала, гіпокамп, кора головного мозку і мигдалеподібне тіло".

А останні експерименти дослідників з Нью-Йоркського університету не тільки підтвердили припущення іспанського вченого, але і уточнили місцезнаходження "центрів жадібності". Вони з'ясували, яка ділянка людського мозку збуджується в передчутті грошової винагороди. Спостерігаючи за мозковою діяльністю добровольців, які брали участь в реальній комп'ютерній грі на гроші в лабораторних умовах, дослідники помітили: при появі ознак виграшу посилюється приплив збагаченої киснем крові до ділянки під назвою "Нуклеус аккумбенс". Коли гравцеві загрожував програш, такого явища не спостерігалося.

ПІДСУМОК : немає нічого поганого в тому, що ти не хочеш ні з ким ділитися всім своїм нажитим та заробленим.

5. Заздрість (ревнощі)

Заздрість і подібні їй переживання, як правило, не викликають ніяких активних дій. Це "внутрішні" почуття. Небезпечно, коли вони переходять в агресивну стадію.

 - Заздрість виникла в ході еволюції, як біологічно необхідна реакція нашої свідомості на відмінності між окремими людьми в ступені їх еволюційної "просунутості", - говорить старший науковий співробітник Центру генетичних досліджень Ірина ЮР'ЄВА . - Адже в заздрості є елемент мотивації: ти заздриш, і це штовхає тебе на нові звершення, нові досягнення. А ревнощі дозволяють відстояти своє право на об'єкт любові або добитися його.


ПІДСУМОК: немає нічого ганебного в бажанні переплюнути своїх конкурентів - не важливо, бізнес це чи особисте життя. І якщо без заздрості ти б і з місця не зрушився, то, заздрячи, ти гори готовий згорнути.

6. Зарозумілість (гординя, гордість)

Біблійний гріх зарозумілості - доказ типового почуття неповноцінності людини. Доктор Медіна відзначає, що "цей недолік залежить від нашої здатності до навчання і прийняття всього нового". А корінь цього гріха криється в одному з генів, названому CaM-kII. Він, на думку вченого, збуджує наші амбіції і гордовитість.

Крім того, психологи стверджують, що гордість і почуття власної гідності є найважливішими складовими відчуття того, що людина проживає щасливе і успішне життя.

ПІДСУМОК : люди, які себе дуже люблять і шанують, абсолютно нешкідливі за своєю природою, а в деяких випадках навіть дуже щедрі. Вони зарозуміло можуть дати в борг велику суму грошей і довго будуть пишатися своїм панським вчинком.

Немає нічого солодшого від "найсмачнішого" гріха - хтивості.

7. Хтивість (хіть, блуд, розпуста)

Ну що злобливого в сполученні двох тіл, які знайшли одне одного серед шести мільярдів? Як мінімум це може принести задоволення, як максимум - стати причиною народження ще одного землянина. За твердженням Медіни, причини гріха, пов'язаного із сексуальною активністю, криються в "спеціальних відділах мозку, в дії майже тридцяти різних біохімічних механізмів і більше сотні спеціальних генів, що відповідають за цей процес".

Дійсно, ще наприкінці ХХ століття вчені точно встановили, що інтимне життя буквально просочена особливими хімічними реактивами. Речовина допамін народжує сексуальні фантазії. Серотонін змушує людей відчувати солодке томління в передчутті інтимної близькості, під час і після неї. Гормон альфа-меланоцит, який виробляється гіпофізом, збуджує статеві органи. Гормон окситоцин викликає у партнерів непереборне бажання пестити один одного і доводить до чарівних судом при оргазмі. Гормон естроген, що виробляється яєчниками у жінок, викликає потяг. І, нарешті, гормон тестостерон, без якого близькість була б неможливою. У чоловіків він виробляється в яєчках, а у жінок - в яєчниках. Ця біохімічна лабораторія всередині кожного з нас! І закрити її неможливо, як не спинити рух планет навколо Сонця.

ПІДСУМОК: у нас присутній здоровий інстинкт передавати свої гени наступному поколінню. Чи можна після цього вважати хіть гріхом?

ДУМКА ПСИХОЛОГА

Психолог, керівник НДЦ "Психічне здоров'я людини" Андрій Горюнов: Чи не соромитися підлості?

- Як зручно, чи не так, підлість, приниження, образи, обкрадання людей і все можна пояснити, що це просто хімічні реакції. Прекрасну працю для будь-якого негідника в світі написав Джон Медіна. Кожна людина в світі робить сама простий вибір: прославляти свої тваринні інстинкти або соромитися їх.

Ми стали більш жорстокими?!


Незважаючи на те, що вчені виправдали всі сім гріхів, все-таки хочеться знати: який же з пороків найгірший? Виявилося, гнів , що тягне за собою жорстокість . Це показало недавнє дослідження, проведене на замовлення телекомпанії ВВС. П'ять тисяч опитаних британців зійшлися в одній думці: колишня концепція семи смертних гріхів безнадійно застаріла. Опитування показало, що жорстокість регулярно виявляють майже 80 відсотків опитаних. Ненажерливість, заздрість і пиху понад міру - дві третини. А половина - пожадливі, ліниві та жадібні.

Також у результаті опитування було складено новий список гріхів. Зі старого до нього увійшло тільки хтивість і то під виглядом перелюбу. (Хоча в ході дискусії провідний британський філософ професор Саймон Блекбурн пропонував викреслити хтивість, вважаючи його чеснотою, що сприяє продовженню життя.) Далі йдуть фанатизм, нечесність, лицемірство, жадібність і егоїзм.

А сотні років тому, коли грецький чернець - теолог Евагріус з Понту складав список з найгірших людських пристрастей, найшкідливішою якістю характеру вважалася гординя .

КОМЕНТАР ФАХІВЦЯ

Так можна виправдати будь-якого негідника

Кандидат філософських наук, старший науковий співробітник Російського державного гуманітарного університету Леонід КАРАСЬОВ:

- Сім смертних гріхів - це продукт пізнішого осмислення біблійної традиції. І цифра "сім" умовна. Якщо ми говоримо про християнство, про православ'я, то ближче і зрозуміліше спиратися на Христові заповіді.

Що стосується словосполучення "гріхи смертні", то існує поширена думка, що за "погану поведінку" злочинця карають стратою. Але значення слова "смертні" набагато глибше. Ними вважаються ті гріхи, які не покриваються смертю людини, а залишаються з ним і після того, як він перейде в інший світ, і де йому доведеться відповідати за них з усією суворістю.

Нарешті, важливо, що і самі гріхи неоднакові за своїм змістом. Одні гріхи - це провини людини перед людьми, інші - перед Богом. Вбивство - з сучасної точки зору найтяжчий гріх - це гріх людини перед людиною. А, на перший погляд, ніби нешкідлива гординя - це виклик Богу, і тому раніше вона вважалася найтяжчим з гріхів. Те ж саме відноситься і до зневіри, яка також вважається серйозною провиною, бо це знову-таки гріх перед Всевишнім. Вона суперечить головному настрою віруючої людини: попереду, після смерті, її чекає радість, і тому хандра, апатія означають зневіру.

А до теорії професора Медіни, який зводить усе до біохімії людини, я ставлюся негативно. Виходить, людина ні за що не несе відповідальності. Але ж у давнину людина була точно такою ж, з тією ж біохімією, і саме проти її природних схильностей і встав етичний або божественний закон. Якщо сьогоднішнє людство дещо дізналося про свою біологічну природу, то це зовсім не означає, що люди можуть спокійно займатися тим, що стало предметом осуду ще тисячі років тому, коли про слово "біологія" ніхто ще й не чув.

 

megasite.in.ua

 


08.10.2016 107825 4
Коментарі (4)

des 2019.12.21, 16:59

висновок хороший

Ольга 2021.01.10, 09:32

Дослідження дослідженням - як кажуть - дві великі різниці). Якщо в людини виникла ідея фікс вона її неодмінно доведе до кінця. Так і з цим Джоном Медіном. В нього просто забагато пихи і зверхності???? щоб тверезо/об'єктивно дивитись на сім гріхів) Мені здається, що в нього просто дитяча травма. Це останнім часом в тренді - в дитинстві тобі дошкуляли християнські настанови батька, наприклад, можливо він і справді був фанатиком і людина виростає обізлена на всіх християн і їх "псевдоістини", як переконана, а тоді починається доведення такого от брєду як в Медіна. Не виправдовувати свої пітекантропські настрої треба, а розумом керувати своїм життям, щоб еволюція не перетекла в деградацію.

Light 2021.02.08, 21:03

Про хіть. Автор пише, що це все добре, люди знайшли один одного і все таки. Але ж хіть не про це. Він прикриває це лихо біохімією і природністю. Я згодна, що двоє одружених людей, які свідомо обрали один одного можуть дозволити собі цю втіху, як один із елементів справжньої любові. Але розпуста, яка на жаль, дуже поширена в сучасному світі призводить до трагічних наслідків. Мало того, що через часту зміну партнерів виникають венеричні захворювання, СНІД, небажані вагітності, в більшості випадків, які завершуються абортами - хіть руйнує душі. Сьогодні ти володієш тілом однієї, завтра іншої, а пустота, яку прагнеш заповнити півдавшись розпусті не зникає. Ти в постійних пошуках. Тобі мало траційного - шукаєш збочення все більше і більше. І це не про нові "антирелігійні" поняття. Це не про сучасність. Це не бути вільною від старих установок людиною. За цим, як правило ховається біль і зло. Мені боляче усвідомлювати, що люди цінують плотські забави більше, ніж чисте кохання, мені прикро, що бути цнотливим у 25 - це сором і ганьба. Мене обурує, що модно прикриватись тваринними інсктинтами, а з духовності посміюватись, як з чогось безглуздого. Так, ми створені такими, але вибір завжди за нами: бути зі своєю людиною і розділити з нею цей дар чи знехтувувати ним, піддавшись модній хвилі "свободи".

Марія 2021.05.27, 11:14

Усе перекручене з ніг на голову... зручно ходити на голові? Кожен гріх здійснюється через волю людини, яка піддалася на спокусу. Здійснений гріх ламає відносини з Богом, з іншими, навіть із самим собою, і стосується усіх систем людини: духу, душу, тіла... тому хімічні реакції - це наслідки, а не причини! це ламання життєвих сил і функцій, нищення гідності, і як наслідок - хвороби, депресії, пустка, смерть. Тяжкий гріх - це смерть всередині, - це як самому відрізати себе від джерела життя... Якщо ставити усе догори дригом, то це і є положення грішника по відношенню до Бога та усього світу, але перш за усе неправильне сприйняття реальності і себе самого... це виправдовування. І це сумно.

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1997
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1876
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1875
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5564 49
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2167 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1527

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

767

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

831

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1036

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1018
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1790
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3697
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10282
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26167
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10205 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7733
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

915
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

245
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

276
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

399
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1299
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

900