Народний депутат від прикарпаття Дерев’янко, озвучив обставини фальсифікації справи Момота

 

Дерев’янко озвучив шокуючі обставини фальсифікації справи Момота

 

Резонансна справа проти мера Вишгорода Олексія Момота була сфальсифікована з метою відсторонити з посади молодого реформатора, який почав руйнувати корупційні схеми у місті.

 

Про це заявили на прес-конференції в УНІАН народний депутат від партії "ВОЛЯ" Юрій Дерев'янко, мер міста Вишгород Олексій Момот та його адвокати Олександр Байдик та  Наталія Руденко, пише Фіртка із посиланням на прес-службу народного депутата. 

 

Дерев'янко повідомив, що головний свідок у справі діяв за підробними документами та за вказівки працівників СБУ.  

 

Депутат розповів, що головний свідок у справі Момота — Рапота Костянтин Олексійович, 09.03.1985 р.н (таке справжнє ім'я цієї людини) перебуває СІЗО Харкова та боїться за власне життя. За даними нардепа, Рапота написав листа Генеральному прокурору Юрію Луценко, в якому повідомив, що був змушений переховуватись від правоохоронних органів, бо проти нього було сфальсифіковане кримінальне провадження в Харківській області.

 

Однак, в середині 2015 року співробітники СБУ в м. Києві та Київській обл., а саме відділу "К" (Олександр Білоус, Олександр Бенюх та Денис Раєвський) розпочали його шантажувати та  вимагати 20 тисяч доларів за нерозповсюдження інформації правоохоронним органам м. Харкова. Тому йому довелось передати цю суму вказаним особам. В подальшому ці співробітники СБУ змушували Рапоту займатися незаконними діями, пов'язаними з продажем нерухомості, затримання голландців з фальшивими євро, продаж краденого цукру з державних запасів, автомобілі, на яких перебивались номери,  дача хабара співробітнику архітектури м. Київ. 

 

Потім співробітники СБУ видали Рапоті підробний паспорт громадянина України на ім'я Семенчук Дмито Іванович та змушували приймати участь  у їхніх операціях. 

 

В листі до генпрокурора Рапота зазначив, що співробітники СБУ оформили свідка на роботу до ТОВ "Євробуд 77" на посаду заступника генерального директора  з 01.04.2016 р. під даними Семенчук  Дмитро Іванович, а після цього змусили здійснити незаконні дії пов"язані з нібито дачею хабара Момоту.

 

Після того, як адвокати Момота відшукали справжнього Дмитра Семенчука, Рапоті пропонували зробити ще одні документи на дані Іванов Олександр Сергійович 01.06.1984 року народження, АР Крим, смт. Партеніт.

 

Після цього, за словами Рапоти, Денис Раєвський домовився з співробітником СБУ в Донецькій області про те, щоб підробити та підкласти в матеріали кримінальної справи проти сепаратистів покази та свідчення від 2014 р., від нібито Іванова О.С. та змінити йому дані ніби то на Семенчука Д.І. по програмі захисту свідків. 12.07.2016 р. співробітники СБУ змісили Рапоту написати абсурдну заяву, що ніби то ні вони, ані співробітники прокуратури Київської обл. не знали хто він є насправді, і що він сам підробив  дані відносно програми захисту свідків.

 

Після цього вони, погрожуючи йому розправою, наказали мовчати та передали Рапоту співробітникам правоохоронних органів м. Харкова. На даний час він перебуває у СІЗО (УІН №27) м. Харкова. 

 

Співробітники СБУ продовжують змушувати свідка надати брехливі покази відносно Момота по відео-конференції, та обіцяють закрити проти нього кримінальне провадження.

 

Рапота заявив, що готовий надати всю інформацію Генпрокуратурі, бо боїться за власне життя. 

 

Зокрема, він готовий повідомити дані відносно співробітників СБУ в м. Києві та Київській обл., а саме відділу "К" Білоус Олександра та їх керівника Данюкова, а також відносно незаконних та корупційних дій заступника прокурора Київської області Ярослава Бендика та прокурорів Котковець та Черемис, які теж знали і мовчали про те, що свідок знаходився у розшуку.

 

"Стає абсолютно очевидно, що ця замовна справа сфальшована з корисних мотивів. Це земля, це забудовники, це повернення назад більше 6 гектарів землі тільки за 10% проведеної інвентаризації земель в місті Вишгороді", — заявив Дерев'янко.

 

"Дані, які ми додатково отримали, шокують нас тим, що це не просто злочинці, які щось підтасували, це злочинці, які працюють в погонах, які сидять на високих посадах, які рука об руку разом СБУ і прокуратура використовують і нечесних підприємців і інших осіб, яких вони шантажують. Це найбільш страшно", — наголосив нардеп.

 

"Насправді Момот ніякого хабара не  вимагав, все що він просив, це щоб представники забудовника ТОВ "Євробуд 77" вирішили питання з жителями пров. Прожекторний м. Вишгород, уклали з ними договори про відселення та щоб надали цим жителям квартири, які передбачені законодавством України", — зачитала лист Рапоти адвокат Наталія Руденко. 

 

Олександр Байдик зазначив, що розслідування кримінального провадження здійснюється неефективно. "Жодних слідчих розшукових дій не здійснюється, не було навіть належного допиту Олексія Вікторовича", — сказав адвокат.

 

Він вважає, що дане провадження повинно бути закрите. Олексій Момот зазначив, що проти нього зняті всі запобіжні заходи і він працює на своєму робочому місці — на посаді міського голови Вишгорода.

 

"У мене єдине побоювання, щоб з паном Рапотою не трапилось нічого поганого в СІЗО. Тому, що якщо він вже прийняв рішення таке відверте свідчення давати, людно мало щось на це спонукати", — сказав Момот.

 

Дерев'янко звернувся до генпрокурора Юрія Луценка, директора Національного антикорупційного бюро Артема Ситника, голови Служби безпеки України Василя Грицака та керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького з вимогою взяти дану справу під особистий контроль.

 

Він повідомив, що 11 жовтня 2016 року о 13:00 відбудеться засідання підкомітету Комітету з питань запобігання і протидії корупції, яке буде присвячене питанню про необхідність перевірки фактів вчинення правопорушень працівниками Прокуратури Київської області та ГУ СБУ у м. Києві та Київській області, в тому числі, пов"язаних з кримінальним провадженням відносно Вишгородського міського голови Момота.

 

Нагадаємо, мера Вишгорода Олексія Момота затримали за підозрою в отриманні неправомірної вигоди (за різними даними від 200 тисяч євро до 1 мільйона євро).

 

17 квітня суд ухвалив рішення залишити Момота під вартою на 2 місяці або внести суму застави у розмірі 5 мільйонів гривень. Депутати, партія "ВОЛЯ" і громада Вишгорода заявили, що  затримання мера Момота замовною сфальшованою справою з метою усунути його з посади. Після внесення застави Момот вийшов на волю з Лук"янівського СІЗО. Пізніше суд скасував меру запобіжні захід у вигляді тримання під вартою.


08.10.2016 801 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1926
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1840
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1840
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5430 45
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2134 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1493

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

714

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

771

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

966

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

991
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1749
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3658
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10231
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26117
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10164 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7693
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

874
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

150
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

236
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

363
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1259
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

858