Смачна осінь: 5 корисних страв з сезонних продуктів

 

/data/blog/117409/46b2a83972e193215baa3a6165a52ac5.jpg

 

Чисельні дослідження дієтологів підтверджують, що найкорисніші продукти – сезонні. А восени нам надається прекрасна можливість запастися усіма необхідними вітамінами і мікроелементами перед довгою зимою. В цю пору рекомендують вживати якомога більше овочів, фруктів і зелені. Багатий вітамінами раціон стане запорукою сильного імунітету і чудового самопочуття. До того ж, страви на основі овочів менш калорійні, ніж інші гарніри. Ми підготували для вас 5 простих та корисних рецептів страв з сезонних продуктів.
 

Гарбузовий суп з солодким перцем

Гарбуз - один з найкорисніших овочів на планеті. Він багатий бета-каротином, вітамінами С, Е, В1, В2, РР, а також він містить калій, кальцій, магній, залізо та фтор. У супі-пюре гарбуз зберігає багато корисних речовин, а в 100 г такого супу всього 70 ккал

Інгредієнти

Гарбуз - 1 шт.
Рис - 2/3 ст.
Цибуля ріпчаста - 1 шт.
Червоний солодкий перець - 2 шт.
Масло вершкове - 1 ст.л.
Вершки - 1,5 ст.
Вода - 1 ст.
Сіль, перець за смаком

Приготування

Очистіть гарбуз від шкірки і насіння. М'якоть наріжте кубиками.

Почистіть і дрібно поріжте цибулю, обсмажте на олії. Додайте 2/3 м'якоті гарбуза і тушкуйте з додаванням води 20 хвилин.

Подрібніть зажарку в блендері.

До пюре додасте рис, нарізаний дрібними шматочками перець, що залишилася гарбуз, сіль, 2/3 склянки води. Варіть до готовності рису.

В кінці влийте вершки і варіть ще 3-5 хвилин.

Перед подачею підсмажте грінки і посипте зеленню.

Салат із запеченим гарбузом і буряком з козячим сиром

Буряк є демісезонні овочем, який доступний в будь-який час року. Поєднання у ставах гарбуза і буряків з козячим сиром давно стало традиційним.Таке багатство смаків і текстур безсумніву прикрасить будь-яку страву, а ще  легко збагачувать ваше повсякденне меню. 

Інгредієнти

Буряк - 400 г.
Гарбуз - 400 г.
Шпинат 60 г.
Козячий сир - 100 г.
Бальзамічний оцет - 2 ст. л.
Часник - 3 зубчика
Оливкова олія - 100 мл.
Мед - 1 ст. л.
Сіль, перець.

Приготування

Очистіть гарбуз і буряк від шкірки. Розігрійте духовку до 200 ˚ С.

Наріжте гарбуз і буряк невеликими скибочками. Вистеліть велике деко папером для запікання.

Спочатку викладіть на деко нарізаний буряк, заправте її оливковою олією, сіллю і перцем. Додайте два розчавлених зубчики часнику (прямо в шкірці). Добре все перемішайте руками і відсуньте буряк в один кінець дека, щоб вона не забарвила гарбуз. Запікайте буряки в духовці 15 хвилин, поки він не стане злегка м'яким.

Дістаньте деко з буряком. На вільну половину викладіть гарбуз, заправлений олією, сіллю, перцем і часником. Поставте в духовку і випікайте все разом протягом 25-30 хвилин, поки овочі не стануть м'якими.

З'єднайте в невеликій мисці оливкову олію, бальзамічний оцет і мед. 

Викладіть гарбуз і буряк на велику тарілку, полийте заправкою і перемішайте. Додайте листя шпинату.

Зверху готовий салат посипте козячим сиром.

Грибний пиріг з опеньками і сиром

На відміну від печериць, які можна знайти в магазинах цілий рік, лісові гриби хороші як раз восени. Опеньки — одні з найулюбленіших і найпопулярніших грибів. У них міститься велика кількість вітамінів: С, Е, РР, групи В. мікроелементи: фосфор, кальцій, калій, натрій, залізо, магній, мідь, цинк. За змістом фосфору і кальцію опеньки можуть конкурувати з рибою. Пропонуємо приготувати пиріг з опеньками і сиром.

Інгредієнти

Опеньків - 800 г.
Борошна - 650 г.
Вода - 1 склянка.
Сир Гауда - 150 г.
Вершкове масло - 50 г.
Олія - 50 мл.
Яйце - 2 шт.
Цукр - 1 ст. л. 
Дріжджі сухі - 1 ст. л. 
Сіль, перець.

Приготування

Спочатку робимо опару. Змішуємо 3 ст. л. борошна, ⅓ склянки теплої води, 1 ст. л. цукру, 1 ст. л. сухих дріжджів і відставляємо в тепле місце.

600 г просячного борошна викладаємо гіркою, робимо в центрі поглиблення і розбиваємо в нього яйце. Плавно вводимо ⅔ склянки води і опару з дрібкою солі. Замішуємо тісто і залишаємо його рости.

В киплячу воду кидаєммо опеньків, доводимо їх до кипіння, виловлюємо шумівкою і підсушують. Потім обсмажуємо гриби на оляї до готовності.

Коли тісто збільшиться в об'ємі в 2-3 рази з'єднати з розтопленим вершковим маслом, вимісити тісто знову, покласти в миску і накрити, залишити в теплому місті, щоб підійшло.

Коли тісто збільшиться в об'ємі розділити його на дві нерівні частини. Ту, що побільше, розкатуємо в товстий пласт і укладаємо в форму для запікання. Зверху кладемо гриби, посипаємо сиром, накриваємо другою частиною тіста і закріплюємо краї.

Змащуємо пиріг яйцем і ставимо його в розігріту до 180°C духовку на 40 хвилин. З таким чудовим пирогом сімейні посиденьки стануть ще приємнішими.

Сливовий пиріг з корицею

В соковитій м’якоті сливи міститься більше мінералів ніж в грушах або яблуках. Вона багата цинком, міддю, кальцієм, натрієм, йодом, фосфором, залізом і калієм. В ній присутні пектини, що допомагають виводити з організму канцерогени і радіонукліди. Користь слив, особливо чорних, полягає у великій концентрації в їх м’якоті вітаміну В2, що покращує білковий обмін і зміцнює нервову систему. 

Інгредієнти

Для теста:
Борошно - 1,5 склянки.
Розпушувач  - 2 ч.л.
Цукор - 3/4 склянки.
Олія - 1/4 склянки
Яйце - 1 шт.
Молоко - 1/2 склянки
Сіль дрібка.

Для начинки і посипання:
Сливи - 500 г.
Цукор - 1 ст.л.
Кориця -1 ч.л.
Вершкове масло - 2 ст.л.
Цукрова пудра.

Приготування

Змішати в мисці борошно, розпушувач і сіль. Окремо збити цукор, яйце, олію і молоко. З'єднати і перемішати інгредієнти.

Викласти тісто на змащене олією і присипане борошном деко діаметром 20-23 см.

Викласти зверху слив розрізані навпіл, злегка вдавлюючи їх в тісто.

Посипати цукром і корицею і розкласти зверху маленькі шматочки вершкового масла.

Випікати при 180°С 40-45 хвилин. Готовий пиріг остудити і прикрасити цукровою пудрою.

Джем з журавлини

Журавлина - ягода дуже корисна, тому хоча б одна баночка варення з журавлини повинна бути в кожному домі. Вона акумулює в собі взагалі всі можливі корисні властивості, якими тільки може володіти ягода. Цілий спектр органічних кислот - гликолевая, яблучна, лимонна, хінна, щавлева і ін., вітамінів - С, В2, Р. Та інших цінних речовин, таких як каротин, пектини, ефірні масла, цукру - все це міститься в журавлині.

Інгредієнти

Журавлина - 500 г.
Цукор  - 200 г.
Лимон - 1 шт.
Яблуко - 1 шт.

Приготування

На середній терці потрібно натерти цедру лимона. Сік лимона вичавлюємо окремо.

Ретельно промиваємо журавлину, даємо їй обсохнути. Потім перекладаємо ягоду в миску, додаємо туди ж сік лимона і цукор. Гарненько перемішуємо і залишаємо так на ніч.

Також на терці натираємо яблуко, очищене від шкірки і серцевини. Перекладаємо його в сотейник, додаємо туди лимонну цедру.

Весь сік з ягід зливаємо в сотейник з яблуком, додаємо 2 ложки ягід, 150 мл води, доводимо до кипіння і варимо ще близько 25 хвилин. Яблука повинні стати м'якими, а сироп повинен загуснути.

Додаємо залишилися ягоди і варимо їх ще 5-8 хвилин.

Джем майже готовий - залишилося тільки розкласти його у стерилізовані банки, щільно закрити і залишити для зберігання в прохолодному і сухому місці.
 
Смачного!

 

uamodna.com


05.10.2016 1388 0
Коментарі (0)

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1106
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2469
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2083
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2130
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6443 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2415 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

290

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1115

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1139

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1356
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

236
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

559
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2024
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26469
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

521
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10425 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7966
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

505
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

368
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

518
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

592
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1538