Статус «AUTUMN» або як пережити осінню депресію з користю?

 

/data/blog/117029/56cac81619f4c465f09c3011bd4bfb1c.jpg

 

Літо – це асоціація з відпусткою, з відпочинком, позитивними емоціями. А осінь асоціюється із закінченням цього, з поверненням до роботи, із збільшенням обов’язків, певним «завантаженням». Оцей перехід люди можуть називати депресією.

 

«Депресія» (від лат.  слова depressum - придушення) - це психологічний розлад, що характеризується зниженим настроєм, гальмуванням інтелектуальної та моторної діяльності, зниженням вітальних спонукань, песимістичними оцінками себе і свого становища в навколишній дійсності, соматоневрологічних розладами. Депресії притаманні такі когнітивні властивості, як негативна, нищівна оцінка власної особистості, зовнішнього світу і майбутнього.

 

Осіння депресія – це особливий психоемоційний стан, який характеризується пригніченим настроєм, байдужістю, апатією та невизначеністю. Людина, що на неї страждає, не завжди усвідомлює, чого хоче. Втрачається так званий орієнтир майбутнього.

 

Психологи підрахували: восени майже 50% людей страждають від осінньої депресії. В сірий похмурий день бажання начебто вичерпуються, вранці важко вставати, лінь іти на навчання чи роботу.

 

У психофізіологічному аспекті стан осінньої депресії пояснюється тим, що скорочується світловий час доби, збільшується вироблення гормону мелатоніну. Це понижує працездатність, створює гнітючий настрій. Опале листя, дощі та сильні вітри посилюють переживання, людина налаштовується на негатив.

 

Проте серйозно замислитись та звернутися до фахівців необхідно тоді, коли такий стан – затягнувся надовго і крім поганого настрою у людини прослідковуються дані ознаки – незадовільне самопочуття – туга, апатія, слабкість, дратівливість, зниження самооцінки, замкнутість, погіршення уваги, зниження працездатності, порушення пам’яті, млявість, підвищений апетит або ж його відсутність та безсоння. Ці симптоми можуть бути наслідком серйозних психологічних проблем.

 

Найчастіше від осінніх перепадів настрою страждають жінки та люди зрілого і похилого віку.

 

Людина завжди шукає спосіб реалізуватись і дуже важливо знайти улюблену справу, яка б приносила задоволення.

 

Практичні поради про те, як організувати свій день, дозвілля і раціон, щоб не дати осінній депресії анінайменшого шансу:

 

  •     більше бувайте на сонці або в яскраво освітленому приміщенні. Так як на зниження настрою безпосередньо впливає гормон мелатонін, секреція якого збільшується в темний час доби, фототерапія (терапія світлом) допоможе зменшити його вироблення і помітно поліпшити емоційний стан.
  •     допомогти боротися з поганим настроєм може і насичене культурне життя – відвідування театрів, перегляд фільмів. Хорошими ліками завжди буде сміх, тож вечори гумору ніколи не завадять;
  •     варто також зосередити увагу на позитивних моментах життя, поспілкуватися з рідними, відпочити з друзями;
  •   збільшіть фізичні навантаження. М'язова робота сприяє виробленню ендогенних опіатів, що викликають легкий ейфоричний стан. Вибрати ігри спортивні або сексуальні - це вже справа особистого смаку;
  •     даруйте тілесне задоволення собі та іншим. Грумінг - турбота про своє тіло і тіло інших - запускає вироблення ендорфінів, тобто гормонів, що підвищують настрій. Щоб порадувати себе, можна зробити масаж, обійнятися з близькою людиною, потанцювати сальсу або заплести волосся;
  •     нормалізуйте режим сну. Дослідження показали, що люди, які перебувають в депресивному стані сплять на кілька годин більше здорових людей. Збільшується також частка швидкого сну - фази, у якій нас відвідують сновидіння. Така особливість може бути пояснена тим, що люди, які впали в зневіру прагнуть сховатися в світі своїх фантазій від сірої реальності. Тому для підтримки гарного настрою достатньо прокидатися щодня рано вранці: таким чином ви вб'єте ще одного зайця - довше будете перебувати на сонячному світлі;
  •     вживайте алкоголь усвідомлено. Алкоголь здатний захистити організм людини від шкідливого впливу стресу, але приймати його слід періодично, але нерегулярно, щоб уникнути звикання.
  •     рекомендовано змінити стиль одягу, його колір. Зосередитися на жовтих, помаранчевих барвах, які приносять своєрідну насолоду;
  •     головне правильно та збалансовано харчуватися, тобто споживати достатню кількість вуглеводів, жирів і білків.

 

Намагайтеся створити сприятливу атмосферу у своєму мікросоціумі, тоді осінь не зможе стати причиною поганого настрою.

 

 

Христина Шибіста (Кудря)

практичний психолог,

консультант у методі позитивної

психотерапії


Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1905
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1832
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1828
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5391 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2127 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1487

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

701

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

754

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

949

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

983
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1734
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3648
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10220
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26100
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10150 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7687
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

871
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

50
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

358
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1251
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

848
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

1054