Криворівня. Гори, гуцули та митці

 

/data/blog/116171/c724d3b405c7a5f25b35d6d236001067.jpg

 

Криворівня – назву цього прикарпатського селе ми всі (сподіваюсь) чули ще в школі, хоча, звичайно, не всі її пам’ятаємо. Чому йшла мова про Криворівню? В пам’яті спливає Іван Франко – він там бував, відпочивав, працював Іван Франко.

 

Дуже багато разів літував тут Каменяр, а крім нього в Криворівні бували Леся Українка, Гнат Хоткевич, Михайло Коцюбинський, Олександр Олесь, Антін Крушельницький, Михайло Грушевський, Володимир Гнатюк, Володимир Шухевич, Іван Труш та інші. Але про усіх інших (крім Франка), я дізнався не так вже й давно… А ще Криворівня відома тим, що Параджанов знімав тут свій шедевр – «Тіні забутих предків».

 

Колядники

Церква Різдва Богородиці

Гуцульська гражда

Що ж їм, усім цим представникам еліти нації, медом помазано у цій Криворівні? Чому вони їхали саме сюди, адже навколишні села не сильно відрізняються. Так, тут казкова природа – гірські пасма затисли Криворівню в такій собі ущелині, на берегах Чорного Черемошу; тут міцно тримаються гуцульських традицій, які своїм колоритом можуть тягнути творчих людей, особливо свята Різдвяного циклу, із неймовірними масовими колядками та колядниками в гуцульських одностроях. Але на початку минулого століття, якраз тоді, коли всі ці світочі полюбили Криворівню, все це можна було знайти й у сусідніх Верховині та Буковці...

У Криворівні 30 років працював священиком Олексій Волянський – освічений, відомий священик, який славився на все Прикарпаття (та і за його межами) своє багатющою бібліотекою. Саме до нього, і на його запрошення, приїжджали українські митці. Найдовше у Криворівні прожив Іван Франко. Вперше він приїхав сюди за рекомендацією відомого етнографа Володимира Гнатюка (саме він називав Криворівню «Українськими Афінами»). Сталося це у 1901 році. Спочатку письменник зупинявся у гуцула-знахаря Проця Мітчука. Із 1906 року Франко жив у хаті Василя Якіб'юка — відомого різьбяра, доброго знавця народної медицини і фотографа-самоука. Загалом Каменяр бував тут переважно в літні місяці в 1901–1904, 1906–1907, 1909–1914 роках.

У Криворівні Іван Франко не тільки відпочивав, але й працював. Тут він написав повість «Великий шум», поему «Терен у нозі», автобіографічне оповідання «У кузні», оповідання «Як Юра Шикманюк брив Черемош», поезії «У безсонну ніченьку» та багато інших. (Інформація із Вікіпедії)

Нині у Криворівні, в хаті Василя Якіб’юка, влаштовано музей Івана Франка.

Гуцульська гражда

Тричі бував у Криворівні Михайло Коцюбинський. Улітку 1911 року письменник, повертаючись із Капрі, де він лікувався, вирішує здійснити давню мрію - відвідати Карпати. Короткі відвідини Криворівні 1910 року ще не дали письменнику достатньо матеріалу для твору. Бажання написати про "незвичайний казковий народ" - гуцулів - не залишає його. Тепер, у липні 1911 р., вдруге прибувши до Криворівні, письменник вивчає життя гуцулів, їхні звичаї, побут, фольклор, записує говірку, назви рослин, проймається духом гірської природи. І кожного разу, коли він надсилає листи з Криворівні, з його вуст зривається слово "казка". Відчуття казковості карпатського життя не полишає письменника. Насамперед його вражають "гори, які вікують у такій тиші, що чують навіть дихання худоби".

Очевидці згадують, що весь час письменник проводив у мандрівках, бував у горах, повертався з полонин із оберемками квітів, верхи на коні виїжджав до ближніх сіл, знайомився з культурою, славою, звичаями гуцулів. Коли селяни висловлювали подив на його допитливість, то відповідав, що хоче написати правду про гуцульське життя й не помилитися ані у значенні слів, ані в назвах рослин.

Михайлу Коцюбинському вдалося створити прекрасний, правдивий і поетичний твір про карпатський край. У його повісті ожила Гуцульщина з її горами, полонинами, потоками, лісами, людьми, їхніми звичаями, віруваннями, повір'ями, що дало підставу одному із критиків сказати: "Цей дикий, співучий гірський край багато хто намагався описати, але ніхто не зробив цього з такою досконалістю, як... М. Коцюбинський".

1912 року письменник ще раз відвідує Криворівню, висловивши мету своїх відвідин Карпат словами: "Хочу набутися". Набутися - тобто натішитися красою природи, спілкуванням із прекрасним, загадковим і таємничим світом Гуцульщини. (Взято звідси)

Криворівня навіяла Коцюбинському мотиви його найвідомішого твору – «Тіні забутих предків», і зовсім не випадково Сергій Параджанов приїхав сюди знімати свій шедевр.

Хата Івана Палійчука (головного героя твору) – нині Музей – Гуцульська гранда. Це своєрідна садиба-фортеця, яка складається із розташованих поряд (навпроти) хати (дві кімнати й сіни між ними) та господарської будівлі (хлів, клуня, стая) для домашніх тварин та інструменту. З двох кінців хата та сарай з’єднані високим тином, таким чином утворюючи замкнуте тісне, але затишне подвір’я – а це було особливо важливо, в умовах жорсткою гірської зими – тепліше все таки, й від вітру захист.

Взимку Криворівню відвідують багато туристів, зокрема на Різдво – тут, біля дерев’яної Церкви Різдва Богородиці відбувається справжнє шоу – мешканці Криворівні одягають традиційні гуцульські наряди, беруть в руки бартки, трембіти, скрипки та сопілки, і йдуть на святкове богослужіння. Після служби колективно співаються колядки , які нагадують концерт, точніше фольклорно-етнографічний виступ. Але це все не виглядає награним (як у передачі «Сонячні кларнети») – це все живе і суперколоритне.

Церква Різдва Богородиці у Криворівні відома із 1719 року. На вигляд це типовий для Прикарпаття храм. Але повага до нього у мешканців неймовірна, адже протягом усього часу свого існування він не зачинявся, навіть у варварські радянські часи.

Останнього разу і ми вирішили подивитись на колядка-фест у Криворівні. Сніжило, але туристів було багато, як багато було і святково вбраних гуцулів та гуцулок. Служба у церкві тривала довго. Весь час із динаміків лунали колядки, причому не лише українські, а й польські. Потім служба закінчилась і ми вирішили – все, зараз почнеться. Але всі місцеві мешканці, більшість з яких весь час стояли на церковному подвір’ї (причому знизу, із села, підходили весь час нові) різко пішли всередину храму. Біля входу створилася неймовірна тиснява: одні виходили інші заходили.

Я запитав гуцула, який стояв неподалік, що це відбувається. Мируватись усі пішли, відповів той, треба й собі сходити. А скоро колядувати будуть? Та скоро. Хвилин через десять? Ні, мабуть через двадцять… Але ні через десять, ні через двадцять хвилин, навіть через годину і півтори, колядки не почалися. Почалися вони години через дві.

Якщо ви хочете поринути у колорит і традиції – приїжджайте у Криворівню. Недаремно сюди їхала така кількість митців. Але і природа тут неймовірна, тому тут варто обов’язково побувати.

Текст та фото Романа Маленкова


19.09.2016 1540 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1890
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1826
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1823
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5372 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2120 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1483

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

692

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

747

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

940

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

977
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1724
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3640
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10216
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26093
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10143 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7682
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

867
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1368
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

351
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1244
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

844
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

1047