Іванофранківець Цукерберг, котрий зміг обдурити сам Скотланд-Ярд

 

/data/blog/115912/f0c22e336e86b550244a8ba5a11695ed.jpg

 

"Я хочу бути кіноактрисою", - простодушно зізналася дівчина, опускаючи келих на стіл, - я хочу зніматися у фільмі про льотчиків, наших новозеландських військових льотчиків, які воювали з японцями.

 

Цукерберг глянув у великі, трохи з поволокою очі своєю чарівної співрозмовниці і зрозумів, що рішення пролеми, яка мучила його останні дні проблеми знайдено.



Еммануель Цукерберг народився в австро-угорському Станіславові, відомому нині як Івано-Франківськ, в забезпеченій єврейській сім'ї, яка володіла нафтовими свердловинами і нафтопереробним заводом.

 

За його власними словами, випадок, який змінив все його подальше життя, стався в 1925 році, коли йому було 14 років. Якось раз неподалік від будинку приземлився військовий біплан (легкий літак з двома парами крил, розташованими одна над іншою) - на ті часи чудо передової техніки. Еммануель негайно помчав фотографувати дивину. У льотчиків, як видно, був гарний настрій, і помітивши захоплення підлітка, вони запросили його зробити з ними коло. З цього моменту життя Еммануеля Цукерберга назавжди виявилася пов'язаною з небом.



Чотири роки по тому, слідуючи пораді далекоглядного сіоністського лідера Володимира Жаботинського, Цукерберг відправився вивчати аеронавтику в Париж. Одночасно він закінчив льотні курси і незабаром став пілотом в приватній французької авіакомпанії. Його наставником, а потім і напарником був не хто інший, як автор «Нічного польоту» і «Маленького принца» чарівний інтелектуал і досвідчений льотчик Антуан де Сент-Екзюпері.

 

У 1934 році Цукерберг приїхав в Палестину, щоб створювати єврейський повітряний флот. Саме він став першим професійним льотним інструктором єврейських підпільних організацій самооборони. Під його керівництвом формувалися кадри майбутніх ВПС Ізраїлю.


/data/blog/115912/5a46b70e08f357fac993a0821f61536d.jpg

***

Влітку 1948 року проголошене лише місяць тому єврейська держава відчайдушно боролася за існування з арміями п'яти арабських країн. Єдине, чим в надлишку мало єврейське військо на той момент, була, мабуть, скажена воля до перемоги, заряджена п'янким усвідомленням важливості того, що відбувається.
У всьому іншому ізраїльтяни безнадійно поступалися своїм противникам, що найсильніше відчувалося в повітрі.

 

Вся військова авіація новонародженої країни налічувала лише близько дюжини легких одномоторних літаків. І виправити це належало агентам єврейської держави в Європі, які повинні були будь-якими шляхами обійти оголошене ООН ембарго на продаж зброї до воюючого регіону.

 

Однім з таких агентів на час став і Еммануель Цукерберг. Досконало володіючи кількома європейськими мовами, він був чарівний, мав витончені манери і міг легко видати себе за багатого європейського плейбоя. Головне ж, він сам був льотчиком і завдяки попередній роботі у Франції мав зв'язки в професійному середовищі. Змінивши за традицією того часу німецьке прізвище Цукерберг на івритських Цур ( «кремінь» на івриті), Еммануель відправився в Англію.



Незабаром через кримінальні лондонські кола він почав скуповувати легкі двомоторні літаки. В Ізраїль він їх переганяв самостійно, користуючись лише компасом і картою. Цей трюк йому вдалося здійснити вісім разів, перш ніж «партнери» повідомили, що Скотленд-Ярд вже йде по його сліду. І тут Цур почув про відставного генерала британських королівських ВПС, що живе на півдні Англії. Той, можливо, з сентиментальних міркувань купив після війни дюжину бомбардувальників «Брістоль Бофайтер», списаних армією на брухт, а тепер не знав, куди їх подіти.

 

Важкі, з майже 18-метровим розмахом крил, оснащені чотирма 20-міліметровими гарматами і здатні діяти навіть вночі, «Бофайтери» вважалися одними з найкращих і збройних військових літаків свого часу. Недарма, випробувавши на собі їх разючу міць під час Другої світової війни, японці прозвали їх «поліруючої смертю».



Зрозуміло, перш ніж робити покупку, Цур був зобов'язаний оглянути машини, упевнившись, що вони ще здатні літати. Ось тільки з'явитися в Англії легально він уже не міг. Недовго думаючи, він зняв у Франції маленький літак і, зареєструвавши поїздку між двома французькими містами, перелетів до Англії, пройшовши на мінімальній висоті під радаром. Літаки, звичайно, були в жахливому стані, але генерал так зрадів покупцеві, що був готовий включити в ціну, і без того невисоку, ремонт машин в своїх авіаремонтних майстернях. Торг завершився покупкою шести найбільш цілих «Бофайтеров», яких генерал зобов'язався привести в придатний стан за 2-3 тижні. Робота закипіла, а Цур повернувся в Париж, ламаючи голову, як же йому вивезти з Британії великі військові літаки.

 

/data/blog/115912/b55cce0f3231066053b0d7c05e8b34d3.jpg



***

У кафе на Єлисейських полях Цур зустрів молоду дівчину з Нової Зеландії, закохану в одного з пілотів, з якими він співпрацював. Її мрії про кар'єру кіноактриси і зйомці фільму про новозеландських льотчиків, які воювали з японцями над Тихим океаном якраз на «Бофайтерах», раптово йому в пригоді. І робота закипіла. Незабаром на світ з'явилася продюсерська компанія Air Pilot Film Company, яка повідомила про намір зняти художній фільм про новозеландських пілотів і їх героїчну боротьбу з японцями.

 

Чесно сказати, назва майбутньої стрічки не відрізнявся оригінальністю - «Льотчики Нової Зеландії в дії». Зате для зйомок були куплені сотні метрів якісної плівки, найняті кращі в Лондоні оператори і освітлювачі, набрані чотири десятка статистів. Фактичний автор ідеї - дівчина з Нової Зеландії, втілила свою мрію, ставши коханої головного героя - одного з льотчиків, які вирушають на війну.

 

Кастинг для пілотів, які мали брати участь у зйомках, вів сам Цур. Втім, відбирав він не стільки по артистичним здібностям, скільки виходячи з міркувань того, чи зуміє він переконати льотчика взятися за вельми незвичайну і зовсім нелегальну роботу. У майстернях генерала вдалося в результаті зібрати лише п'ять літаків, тому і пілотів було відібрано теж п'ятеро. Сценарій був переданий властям для отримання дозволів на злети і посадки бомбардувальників на аеродромі на південь від Лондона.

 

В останніх числах липня 1948 року зйомки почалися. Кожен день з Лондона на аеродром, перетворений в новозеландську військову базу біля міста Темс, виїжджали автобуси зі знімальною групою. Оператори включали камери, освітлювачі заливали світлом софітів злітно поле, режисер нервував і давав вказівки, статисти, точніше статистки, махали льотчикам білими хустинками, пілоти посилали їм повітряні поцілунки і бігли до літаків, бомбардувальники злітали вгору і сідали.

 

На третій день сталася трагедія. Один з пілотів не впорався з керуванням старого літака, врізався в гору і загинув. Всі були впевнені, що зйомки будуть припинені. Але Цур зібрав групу і сказав, що героїчні новозеландські льотчики заслужили бути увічненими в пам'яті людей, і тому робота над фільмом буде продовжена. На наступний день були відзняті останні дублі сцени прощання з пілотами, що вирушають на війну, і тепер уже тільки чотири бомбардувальники злетіли вгору. Керівництво компанії розрахувалося зі статистами і лондонським складом.

 

За планом подальші зйомки проходили в Шотландії, природа якої, на думку продюсера, нагадувала новозеландські види. Туди і повели пілоти свої бомбардувальники. Цур трохи затримався, упросивши диспетчерів повідомити про останньій зліт із затримкою на три години. Свою дивну прохання він підкріпив вагомим фінансовим аргументом.

 

Чотири години потому бомбардувальники сіли - правда, зовсім не в Шотландії, а на Корсиці, в Аяччо. Місцеві диспетчери теж були щедро винагороджені за те, що рапортували владі про несподіваний візит лише тоді, коли літаки були вже на шляху в югославський Підгорець.

 

Через два дні після урочистого вильоту з передмість Лондона четвірка «Бофайтеров» приземлилася в Ізраїлі, ставши передовою ударною силою єврейських ВВС. А Еммануель Цур вже чотири дні по тому знову полетів до Англії за новими придбаннями. Він встиг переправити в країну ще шість літаків, перш ніж в перших числах вересня пролазливі журналісти зуміли розплутати залишені їм сліди і кинулим на Британію сенсаційну новину про те, як під виглядом зйомок фільму ізраїльтяни в обхід ембарго вивезли з Англії чотири важких бомбардувальника.

 

/data/blog/115912/7fd3deef7d9a6fb02013544a30cae233.jpg

 

/data/blog/115912/3c397390c656577f058d60ec53cd20c6.jpg

 

Скотленд-Ярд був розлючений і всерйоз взявся за пошуки Цура, якому на цей раз вже не залишалося нічого іншого, крім як згорнути свої операції і повернутися в Ізраїль, де Бен-Гуріон призначив його першим директором ізраїльського міжнародного аеропорту в Лод.

 

Еммануель Цур (Цукерберг) помер на 80-му році життя в 1991 році в оточенні рідних і близьких. А в Скотленд-Ярді, можливо, до сих пір зберігаються сотні метрів кіноплівки, знятої за чотири літні дні в околицях Лондона. Втім, навряд чи цей фільм цікавіше своєї реальної історії створення.

 

Олександр Непомнящий


Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

680
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1950 7
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1138 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

560
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6906 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11402 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

340

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1089

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1118

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1113
29.03.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

77
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

288
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1087
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

658
25.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

759
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2953
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4448
29.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18445
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

81
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

327
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

357
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

667