Власники франківських новобудов не поспішають їх заселяти

 


Минулого року столиця Прикарпаття встановила абсолютний рекорд щодо кількості введеного в експлуатацію житла. За даними обласного управління статистики, місто поповнилося майже на 400 000 квадратних метрів новобудов.

 

Цей показник дозволив Івано-Франківську повернутися у трійку лідерів будівельного ринку України, витіснивши звідти Одесу. Більше житла торік збудували лише у Києві та Львові. Що ж до кількості нових квадратних метрів в перерахунку на душу населення, то наше місто й раніше не мало собі рівни, пише Фіртка із посиланням на Західний кур'єр.

 

На гребні хвилі
Будівельному феномену Івано-Франківська вже майже півтора десятка років. Журналісти неодноразово намагалися віднайти ключі до його розгадки. Та марно. Професіонали будівельного ринку на прохання розкрити секрет лише посміхаються. Схоже, вони й самі не мають логічного пояснення тому, що місто, яке за кількістю населення перебуває в третьому десятку, будує у кілька разів більше, ніж «мільйонники». Кажуть, на початку 2000-х воно просто упіймало хвилю…



Вітчизняні експерти виділяють два основні цикли розвитку ринку житлової нерухомості. Перший мав місце з 1992-го по вересень 2001 р. Оскільки пропозиція не відповідала попиту, спостерігалося значне підвищення цін на квартири. Свого максимуму вони досягли у 1997 році. У Франківську за квадратний метр житла на вторинному ринку давали по 200-250 доларів США. Для пострадянського періоду, то були дуже великі гроші…


Первинний ринок був мізерним. В 1991—1998 рр. в обласному центрі в середньому будувалося 60 тис. кв. м у багатоповерхівках та майже 5 тис. кв. м у приватному секторі. Очікувати будівельного буму не доводилося, оскільки централізовані капіталовкладення в житлове будівництво майже припинилися, а про приватні інвестиції й мови не було. У 2000 р. в Івано-Франківську було здано в експлуатацію усього 23,2 тис. «квадратів» (приблизно 300-350 квартир). Тож при розробці нового генплану обласного центру перевага віддавалася садибній забудові (в 1990-х житлові «коробки» довкола міста росли як гриби після дощу). Аж раптом…


У вересні 2001 року, як відзначають експерти, розпочався новий цикл, що триває дотепер. Для нього є характерним впровадження ринкових механізмів, розвиток іпотечного кредитування, тощо. Поступове зростання цін на житло у 2006—2008 рр. набуло ажіотажно-спекулятивного характеру, втративши зв’язок із динамікою реальних доходів населення. В цей час у Івано-Франківську квадратний метр щокварталу додавав у ціні приблизно по 100 доларів США, сягнувши влітку 2008-го неймовірної позначки у 1 000 доларів! Парадокс, однак знецінення національної валюти та припинення видачі іпотечних кредитів мало вплинуло на динаміку будівництва нових осель в обласному центрі. Швидше, навпаки…


«Ринок нерухомості взагалі дуже цікаво реагує на валютні коливання, – ділиться своїми спостереженнями пан Ігор, працівник однієї з компаній-лідерів будівельного ринку Івано-Франківська. – Знецінення гривні майже завжди… підвищує попит. І навпаки. Тільки-но гривня проявляє ознаки до зміцнення, торгівля новим житлом сповільнюється. Згадана обставина зайве свідчить про те, що основними покупцями франківських квартир є ті, хто отримує дохід у валюті, а це здебільшого наші заробітчани…»

 

Недосяжна мрія
Офіційна статистика підтверджує слова експерта. Якщо у «стабільні» часи, коли долар вартував вісім гривень, в Івано-Франківську щороку здавали трохи більше 200 тис. кв. м новобудов, то у 2014-15 рр. – 381 і 399 тис. відповідно. Лише за три останні роки в обласному центрі прийнято в експлуатацію понад 1 000 000 квадратних метрів нових осель! Це при тому, що загалом житловий фонд міста у 2015 вимірювався цифрою 6,33 млн. кв. м.


Чи обласний центр вже пройшов пік житлового будівництва? – цікавлюся у пана Ігоря. «Щоб зрозуміти, чи наситилося місто житлом, достатньо зателефонувати до кількох провідних компаній-забудівників і поцікавитися вільними площами в новобудовах, – каже експерт. – Запевняю вас, що в будинках, які введено в експлуатацію, практично немає пропозицій. Це говорить про те, що населення надалі готове інвестувати кошти в нове житло. Можливо, не в таких обсягах, як раніше. Але процес триватиме…».


Обласне управління статистики наразі не оприлюднило показники за перше півріччя, а цифри січня-березня не є показовими, оскільки в цей час здача житла є традиційно низькою. Торік, приміром, вона склала менше 10% річного обсягу у 398 687 квадратних метрів. Найбільші об’єми у 2015-му припали на четвертий квартал – майже 60%. Що цікаво, 43,5% нових осель було зведено поза міськими межами, на території сіл, які підпорядковані міськраді – Крихівців, Вовчинця, Угорників і Микитинців. Вони вже давно і активно віддають свої площі під висотну забудову (поза процесом наразі тільки Хриплин через свою віддаленість від центру). Зокрема, у Крихівцях БК «Ярковиця» завершує реалізацію масштабного проекту «Калинова слобода», аналогів якому, як вважають фахівці, в найближчій перспективі не передбачаєтья.


Попри вагомі темпи будівництва, для більшості мешканців обласного центру нове житло, як і раніше, залишається недосяжною мрією. Середня вартість квартири-сирця у компаній-лідерів складає 9 500 грн. за квадратний метр. Річного доходу пересічного франківчанина вистачає лише на 4-5 «квадратів», тож навіть на придбання однокімнатної квартири йому потрібно відкладати гроші щонайменше вісім років.


До речі, поняття «сирець» у різні часи мало різне наповнення. Сьогодні під ним розуміють хорошої якості вікна і двері, стяжку на підлозі (у кухні, ванній кімнаті і коридорі – з вмонтованим електропідігрівом), пошпакльовані стіни і лічильники на всі види комунпослуг. Як показує практика, клієнт все одно облаштовуватиме помешкання на свій розсуд, тож останнім часом забудівники відмовилися навіть від монтажу електророзводки.


«Однокімнатні квартири в новобудовах нині пропонують площею 38-44 кв. м, двокімнатні – 58-68, трикімнатні – від 77 і вище, – розповідає пан Ігор. Структура ринку не має сталого характеру і нагадує кардіограму. Якщо надворі криза, то покупці насамперед цікавляться одно- та невеликими за площею двокімнатними оселями, якщо в економіці пожвавлення – зростає попит на дво- та трикімнатні помешкання».

 

Всі хочуть жити    в Івано-Франківську?
Як мовилося на початку матеріалу, столиця Прикарпаття повернула собі місце в трійці лідерів серед обласних центрів за кількістю зведеного житла. Ми вдвічі перевершили показник сусіднього Тернополя, в 1,6 раза – Харкова, в 2,5 раза – Дніпропетровська. Чому ж усі так хочуть жити в Івано-Франківську?


Наше місто зручне насамперед з точки зору логістики. Розташоване воно в самісінькому центрі області. Більшість населених пунктів зосереджені в радіусі 60 кілометрів. За умови добрих шляхів, це лише година їзди автомобілем. З одного боку – пасмо гірських поселень з традиційно високим приростом населення, однак проблемних з точки зору земельних ресурсів і робочих місць. З іншого – депресивні сільськогосподарські райони, звідки молодь й у кращі часи намагалася перебратися до міста.


Водночас новоспечені власники франківських новобудов не поспішають ставати повноцінними мешканцями обласного центру. За останнє десятиліття офіційне населення Івано-Франківської міськради зросло лише на 6-7% – з 235 до 250 тисяч, в той час як житловий фонд – на 150% (з 4,16 до 6,33 млн. кв. м). Лише незначна кількість покупців справді має нагальну необхідність у новому житлі. Інші беруть, так би мовити, про запас –  для дітей, внуків… Купівля нерухомості у великому місті є одним зі способів збереження заощаджень. Відтак багато квартир не заселяються роками.


Втім, будують не лише в обласному центрі. Рекордні для Франківська «квадрати» склали менше половини загальнообласної цифри – 46,6% (в 2014 р. – 41,9%, в 2013 р. – 45,0%, в 2012 р. – 39,2%). І це при тому, що торік область (без свого центру) скоротила площі новобудов майже на 15% – з 528 до 458 тисяч кв. м. Починаючи з 2013 року серед адміністративних одиниць краю друге місце після Івано-Франківська посідає Тисменицький район. Торік тут збудували 77,8 тис. кв. м житла (в 2014 р. – 94,8, в 2013 р. – 64,3).


Раніше друге місце за кількістю прийнятого в експлуатацію житла утримувала Яремчанська міськрада, постійне населення якої складає усього 23 тис. осіб (18 місце серед 20-ти адмінодиниць Івано-Франківщини). Будівельний бум тут розпочався із розбудовою «Буковеля». Та він, схоже, вже у минулому. Для порівняння, в 2012 р. в Яремчому і підпорядкованих йому селищах здали в експлуатацію 61,7 тис. «квадратів», торік – майже наполовину менше – 37,7 (в 2014 р. – 50,8). Відтак яремчанці відкотилися в обласному рейтингу з 3-ї на 5-ту позицію.


Третьою стала Коломия, яка останнім часом демонструє позитивну динаміку. Як і обласний центр, столиця Покуття торік встановила особистий рекорд – 45,1 тис. кв. м нового житла. Нещодавно коломийська мерія підписала угоду з франківською БК «Мельник» на будівництво цілого мікрорайону, чого раніше не практикувалося. Це буде перший досвід не лише для покутян, але й для представників обласного центру, котрі майже не полишали меж свого міста.


Торік обсяги будівництва житла наростили лише п’ять «одиниць» – Івано-Франківська і Болехівська міськради, Косівський, Тлумацький і Рогатинський райони. Попри те, саме рогатинці вкотре посіли останнє місце у «підсумковій таблиці» – усього 5,9 тис. кв. м новобудов. Недалеко втекли городенківці (6,3), верховинці (6,6) і галичани (7,8).

Володимир ГОРОЩАК


19.08.2016 539 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2018
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1882
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1881
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5589 49
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2175 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1534

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

774

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

845

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1050

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1024
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1797
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3703
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10294
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26184
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10215 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7742
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

922
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

268
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

292
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

407
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1307
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

909