Профспілка вважає проект «Положення про порядок призначення на посаду керівників навчальних закладів», яке хоче протягнути ВО Свобода, незаконним (документ)

 

 

Одним із пунктів проекту порядку денного сесії Івано-Франківської міської ради, яка повинна відбутися в п’ятницю, 19 серпня, є й пункт про проект рішення «Про затвердження «Положення про порядок призначення на посаду керівників навчальних закладів» Івано-Франківської міської ради Івано-Франківської області», яким пропонується затвердити «Положення про порядок призначення на посаду керівників навчальних закладів» та Типову форму контракту з керівником закладу, що належить до комунальної власності міста.

 

Як стверджують освітяни, Івано-Франківський міськвиконком та фракція ВО "Свобода" в міськраді планують "в один день" звільнити всіх керівників закладів освіти міста, щоб в подальшому, як завжди за "політичним" принципом, лояльних до партії влади в місті перепризначити на контрактній основі.

 

Івано-Франківський міський комітет Профспілки працівників освіти та науки України обгрунтовано вважає такі спроби "політизації" закладів освіти міста незаконними.

 

В звязку з цим профспілка звернулася до депутатів Івано-Франківської міськради із зверненням, текст якого "Фіртка" подає нижче:

 

----------------------------------------------------------------

 

ПРОФСПІЛКА ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ КОМІТЕТ

 

76014, м. Івано-Франківськ, вул. С.Бандери, 10а тел. (0342) 52-30-91 розрахунковий рахунок 26007300704608 ЗКПО 02667636 ФІФ ОУ АТ «Ощадбанк» м. Івано-Франківськ МФО 336503

 

 

від 16.08.2016р. №02-3/50                           

Депутату Івано-Франківської

міської ради

 

На затвердження чергової сесії Івано-Франківської міської ради виноситься проект рішення «Про затвердження «Положення про порядок призначення на посаду керівників навчальних закладів» Івано-Франківської міської ради Івано-Франківської області», яким пропонується затвердити «Положення про порядок призначення на посаду керівників навчальних закладів» та Типову форму контракту з керівником закладу, що належить до комунальної власності міста. Повідомляємо Вам, що це рішення не може бути прийняте, оскільки містить норми, які грубо порушують чинне законодавство України. Зокрема:

 

1. У чинному законодавстві не міститься норм, які б уповноважували органи місцевого самоврядування визначати процедуру призначення керівників дошкільних та позашкільних навчальних закладів, а отже, «Положення про порядок призначення на посаду керівників навчальних закладів» на цю категорію керівників не може розповсюджуватися.

 

2. За основу проекту «Положення про порядок призначення на посаду керівників навчальних закладів» взятий Порядок призначення на посаду керівників загальноосвітніх навчальних закладів державної форми власності, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 13.10.2015 р № 827, однак не враховано, що умови призначення керівників загальноосвітніх навчальних закладів державної форми власності та комунальної форми власності в чинному законодавстві не є однаковими.

 

3. У проекті «Положення про порядок призначення на посаду керівників навчальних закладів» зазначено, що призначення керівників здійснюється «за результатами конкурсного відбору», а також виписана процедура проведення конкурсу. Повідомляємо, що призначення керівників загальноосвітніх навчальних закладів комунальної форми власності регламентується ч. 4 ст. 20 Закону України «Про освіту», ч. 2 ст. 26 Закону України «Про загальну середню освіту», п. 93 Положення про загальноосвітній навчальний заклад, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27.08.2010 р. № 778. Ні одна із зазначених вище норм не дозволяє органам місцевого самоврядування запроваджувати обов’язковий конкурсний відбір (за конкурсом обираються керівники навчальних закладів, що є загальнодержавною власністю, відповідно до ч. 2- 3 ст 20 Закону України «Про освіту», та можуть призначатись на конкурсній основі керівники гімназій (гімназій-інтернатів), ліцеїв (ліцеїв- інтернатів), колегіумів (колегіумів-інтернатів), спеціалізованих шкіл з поглибленим вивченням окремих предметів відповідно до п. 81 Положення про загальноосвітній навчальний заклад, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27.08.2010р. № 778).

 

Окрім того, окремі норми проекту «Положення про порядок призначення на посаду керівників навчальних закладів», на нашу думку, не відповідають основним нормам самого проекту та чинному законодавству, зокрема:

 

---  підставою для проведення так званого конкурсу є рішення уповноваженого органу, що призначає керівника закладу, а склад конкурсної комісії затверджується розпорядженням міського голови;

---  пункт 3.10. передбачає два етапи конкурсу, а у п.4.1. з’являються ще й результати якогось письмового іспиту;

---  розділ 4 має назву «Захист перспективного плану розвитку навчального закладу», однак із семи пунктів цього питання стосується лише два пункти, а інші регламентують роботу комісії;

---  рішення про визнання конкурсу таким, що не відбувся, повинно прийматися не комісією (п. 5.1. проекту), а органом, який прийняв рішення про його проведення.

 

4. Проектом «Положення про порядок призначення на посаду керівників навчальних закладів» не виконуються вимоги ч. 2 ст. 24 Закону України «Про загальну середню освіту», згідно з якими «посаду керівника загальноосвітнього навчального закладу незалежно від підпорядкування, типу і форми власності може займати особа, яка є громадянином України, має вищу педагогічну освіту на рівні спеціаліста або магістра, стаж педагогічної роботи не менше трьох років, успішно пройшла атестацію керівних кадрів освіти у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері освіти». У проекті «Положення про порядок призначення на посаду керівників навчальних закладів» взагалі не зазначається про необхідність проходження атестації, хоча порядок її проведення виписаний у Типовому положенні про атестацію педагогічних працівників, затвердженому наказом Міністерства освіти і науки України від 06.10.2010 р. № 930.

 

5. У пункті 2 проекту Рішення міська рада зобов’язує департамент освіти і науки вжити заходів щодо запровадження контрактної форми трудового договору з керівниками навчальних закладів, пунктом 4 - має намір затвердити типову форму контракту з керівником закладу, що належить до комунальної власності міста. Окрім того, у п. 2.2. проекту «Положення про порядок призначення на посаду керівників навчальних закладів» зазначено, що призначення керівників здійснюється шляхом укладення контракту. Таким чином, міська рада своїм рішення хоче запровадити обов’язковість укладення контрактної форми трудового договору для керівників навчальних закладів міста.

 

Повідомляємо, що ч. З ст.21 КЗпП України визначає контракт як особливу форму трудового договору, «в якому строк його дії, права, обов'язки і відповідальність сторін (в тому числі матеріальна), умови матеріального забезпечення і організації праці працівника, умови розірвання договору, в тому числі дострокового, можуть встановлюватися угодою сторін. Сфера застосування контракту визначається законами України».

 

Окрім того, Конституційний Суд України у своєму рішенні від 9 липня 1998 року № 12-рп/98 зазначив, що контрактна форма трудового договору не може впроваджуватись нормативними актами центральних і місцевих органів виконавчої влади, актами органів місцевого самоврядування, а також колективними договорами і угодами та іншими локальними нормативними актами. Зважаючи на те, що органи місцевої влади досить часто приймають власні порядки про порядок укладення контрактів з керівниками, на підставі яких змушують працівників укладати контракти, та зважаючи на неоднозначне тлумачення судами норм щодо законності укладення контрактів, Конституційний Суд України видав роз’яснення від 01.08.2013 р. № 22-14-17/1749, де висловив свою позицію з цього приводу. Так, КСУ наголосив, що його рішення від 09.07.1998 р. №12-рп/98 залишається чинним і сьогодні, а позиції висловлені в рішеннях КАСу, носять імперативний характер і обов’язкові для всіх без винятків юридичних та фізичних осіб. У зазначеному рішенні КСУ України вказав, що можливість та обов’язковість укладення органами місцевого самоврядування контрактів із керівниками визначається виключно законами. З огляду на, це контракт можна укладати лише з певними категоріями працівників, які визначені законодавством. Відповідно до ч. З ст. 54 Закону України «Про освіту» педагогічні працівники приймаються на роботу шляхом укладення трудового договору, в тому числі контракту. Дана норма не передбачає обов’язкового укладення контрактів з керівниками та іншими педагогічними працівниками, а отже, міська рада не вправі приймати рішення про обов’язковість контракту з керівниками як трудового договору.

 

Пропозиції міської ради про обов’язкове укладення контракту суперечать як положенням вищезазначеного національного законодавства, так і нормам міжнародного права (Конвенції МОП № 158 про припинення трудових відносин з ініціативи роботодавця, Конвенції МОП №117 про основні цілі та норми соціальної політики, Рекомендації МОП № 166 про припинення трудових відносин з ініціативи роботодавця, Директиві Ради 1999/70/ЄС від 28 червня 1999 року, Директиві Ради 1991/383/ЄЕС від 25 червня 1991 року).

 

На підставі зазначеного вище, вважаємо, що міська рада не має права приймати рішення про обов’язковість контрактної форми трудового договору та, відповідно, затверджувати типову форму контракту.

 

6. Виносячи на затвердження рішення «Про затвердження «Положення про порядок призначення на посаду керівників навчальних закладів» Івано- Франківської міської ради Івано-Франківської області» міська рада порушила також вимоги ч. З ст. 21 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», згідно з якими «проекти нормативно- правових актів, які стосуються регулювання трудових, соціальних, економічних відносин, розглядаються органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування з урахуванням думки відповідних профспілок, об'єднань профспілок». Повідомляємо, що до міської організації Профспілки працівників освіти і науки України, членами якої є майже 97 відсотків працівників освіти міста, з приводу врахування думки при прийнятті цього рішення, представники міської ради не звертались.

Отже, враховуючи вищезазначене, керуючись ч. З ст. 24 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», згідно з якою органи місцевого самоврядування та їх посадові особи діють лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, передбачені Конституцією і законами України, та керуються у своїй діяльності Конституцією і законами України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України, Івано- Франківська міська організація Профспілки працівників освіти і науки України просить Вас не підтримувати рішення «Про затвердження «Положення про порядок призначення на посаду керівників навчальних закладів» Івано-Франківської міської ради Івано-Франківської області».

 

Голова Івано-Франківської міської організації

профспілки працівників освіти і науки 

А. Дем’янчук


16.08.2016 980 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1956
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1857
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1852
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5479 46
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2149 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1506

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

740

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

793

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

993

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1002
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1765
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3675
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10253
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26141
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10180 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7708
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

895
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

202
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

260
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

377
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1273
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

879