Кейс "Промприлад": потенціал ревіталізації промзони Івано-Франківська

 

/data/blog/113671/bf9981dc94070806a030005a775a23f1.jpg

 

Враховуючи радянський промисловий та ментальний спадок, українське суспільство все гостріше постає перед потребою інновативного та раціонального використання (пост-)промислових територій, які втратили свою економічну роль.
 

Івано-Франківськ не є винятком з цієї тенденції. За даними чинних генпланів під промислові зони у місті виділено близько 15% відсотків територій, більшість з яких не використовує свій потенціал.

 


 

 

Івано-Франківськ, як і багато інших українських міст, постає перед актуальним викликом недостатньо якісного комунікаційного простору для зростаючих місцевих громад. Великий потенціал самозайнятості та розвитку малого та середнього бізнесу в регіоні також використовується лише обмежено: маючи на старті відносно високу готовність до підприємництва, локальні мешканці часто не можуть перевести її в реальні та ефективні дії через брак базових знань та компетенцій.
Усвідомлюючи цей потенціал та проблематику, знаючи приклади світових та українських практик, які демонструють значний економічний та соціальний ефект від ревіталізації промислових об'єктів у платформи креативних економік, "Тепле Місто", "Інша Освіта", "Garage Gang" та "CANactions" об’єдналися заради створення нового формату освітньої та креативної платформи на базі заводу “Промприлад”. 
Перевтілення "Проприладу" розглядається на частині території заводу - це 4 корпуси на розі вулиць Мельника і Сахарова. На даний момент ведуться дослідження території та потенціалу створення креативного кластеру. Тому також можливо, що ідея буде втілена на іншій постпромисловій локації.

 

 

“Промприлад” може стати новим форматом освітньої платформи, який об’єднуватиме культурні, освітні та практичні бізнес елементи. Він покликаний стати каталізатором швидкого прориву в усіх охоплених сферах для виводу регіону з несприятливими передумовами у динамічний розвиток у світовому контексті. Така освітня платформа дозволятиме людям та організаціям швидко отримувати та апробувати якісний практичний досвід у різних сферах, формуючи та розвиваючи важливі компетенції та загальну організаційну спроможність.  
“Промприлад” - це цілісна та стала екосистема, яка органічно вписується у район / місто / регіон / країну, сприяє глибоким трансформаціям у суспільстві та має великий потенціал стати упішним прототипом для інших територій зі схожими передумовами. 

 

 

Проект “Промприладу” не є відірваним від контексту. Своєрідним трампліном для цього проекту став успішний досвід Urban Space 100, який показав, що ефективна консолідація зусиль громади, бізнесу і суб’єктів громадянського суспільства дає реальний синергетичний результат зі сталою економічною моделлю та значним соціальним ефектом для громади.
Ключовою частиною підготовчої роботи до проекту ревіталізації став хакатон щодо загальної концепції об’єкту. Протягом двох днів група з 25 різнофахових професіоналів опрацювала можливі варіанти сценаріїв програмного наповнення для “Промприладу”. Вся робота була викладена у буклеті, згідно з яким сформувалася попередня візія проекту.
Важливою передумовою для успішності проекту є партнерство чотирьох сильних інституцій: БО “Тепле Місто”, ГО “Інша Освіта”, "Garage Gang", "CANactions". Сумарні історії успіху цих партнерів та синергія їх компетенцій, переконаність партнерів у цьому амбітному проекті та відданність його візії, готовність інвестувати в нього власні ресурси є ознакою потенціалу та сили притяжіння проекту.

 

 

На сьогодні зроблено попередній аналіз. Він полягав у формулювання візії, цілей та загальної концепції проекту та виокремлення перших сенсовних партнерів, якими є платформа "Тепле Місто", "Інша Освіта", "Garage Gang", "CANactions".

Надалі будуть проведені ґрунтовні дослідження об'єкту в контекті міста та архітектурний план території.

Щодо масштаного економічного та соціального дослідження регіону, то ведуться переговори з американцієї агенцією SRI International, які є спеціалістами у такого роду аналізі. Архітектурне бюро "Zotov&Co" готове розробити архітектурний робочий проект заводу.

Тепле місто


15.08.2016 1518 0
Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

559
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1740 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1087 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

522
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6867 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11322 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

298

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1029

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1085

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1075
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

237
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1044
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

809
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

670
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

645
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2906
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4406
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18402
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

255
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

323
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

632
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

734