Брат за брата - ЧЕСНО про кандидатів 85 округу

 

/data/blog/109809/88152772a4f63b76b2b9a12d110a41a0.jpg

 

Від Франківщини до парламенту прагнуть потрапити брати нардепів Шевченка та Насалика. “Свобода” віддала округ на відкуп. Під прикриттям самовисуванців ідуть екс-регіонали. 

 

Жителі Франківщини 17 липня обиратимуть свого представника в парламенті замість Ігоря Насалика, якого призначено міністром палива та енергетики. У виборчих перегонах на окрузі беруть участь 37 кандидатів: 12 із них виставили політичні партії, 25 - самовисуванці. Найцікавішими видаються два кандидати - Сергій Насалик та Віктор Шевченко - обоє рідні брати чи не найбільших політичних фігур на Прикарпатті.

 

85 округ - вотчина родини Насаликів. Ігор Насалик, колишній мер Калуша, перемагав на окрузі тричі, причому за час перебування у Верховній Раді змінив 4 фракції: “Наша Україна”, “Партія регіонів”, УНП та БЮТ. У 2014 році на дострокових виборах він здобув переконливу перемогу у складі БПП “Солідарність”: набрав 52% голосів - це найвищий результат в Україні.  До того ж син Ігоря Насалика - депутат Калуської міської ради від “Української партії”. Тепер на окрузі балотується молодший брат нардепа - Сергій Насалик.

 

Сергій Насалик є міським головою Рогатина, - міста, яке входить до меж 85 округу. На цю посаду його обрали наприкінці 2015 року. Також балотувався до Рогатинської районної ради на останніх місцевих виборах. Примітно, що тоді його висувала “Українська партія”, яку очолював раніше його старший брат. Але зараз на вибори до Верховної Ради його висунув з’їзд БПП “Солідарність”. На сайті ЦВК кандидат значиться як безпартійний.

Фото з Facebook кандидата

У 2005-2006 роках Сергій Насалик на громадських засадах був помічником свого брата-нардепа. Політик є головою наглядової ради та співзасновником українсько-польського підприємства “Галпласт”.

Варто зауважити, що “Радикальна партія Олега Ляшка” висуває в нардепи маловідому Анжелу Яровату. Вона балотувалася під завідомо непрохідним номером 85 у списку “радикалів” на парламентських виборах 2014 року.  Кандидатка безпартійна, офіційно не працює.

Скрінijn з відео на YouTube-каналі ГО “Голос”

Цікаво, що Ярова є заступником голови обласного осередку ГО “Голос”. Організацію очолює Ростислав Гудзінський, який на місцевих виборах 2015 року активно підтримував кандидата Ігоря Насалика.

Фото з Facebook Ростислава Гудзінського

Відповідно, можна припустити, що маловідома “радикалка” Ярова на цих виборах могла домовилися з Насаликом, якому симпатизував керівник ГО, де вона значиться заступником голови обласного осередку.

 

Конкурент Сергія Насалика - Віктор Шевченко, молодший брат Олександра Шевченка - власника ТК “Буковель”, нині народного депутата.


Олександр Шевченко є лідером Прикарпатського УКРОПу, його пов’язують із олігархом Ігорем Коломойським.

Між старшими братами Шевченком та Насаликом уже є досвід політичної боротьби - рік тому вони обидва балотувалися на посаду міського голови Івано-Франківська. Тоді Ігоря Насалика висувала пропрезидентська БПП “Солідарність”, а Олександр Шевченко йшов від УКРОПу, хоча у 2014 році саме від “Солідарності” переміг на одномандатному окрузі і пройшов до Верховної Ради. Обидва програли вибори: Насалик зайняв друге місце, а Шевченко - четверте.

 

Віктора Шевченка висунула політична партія УКРОП, з якою від минулого року співпрацює старший Шевченко.

“Європейська партія України” висунула кандидатом АТОвця Валерія Шаповалова. Він є керівником Івано-Франківської філії ГО “Українська асоціація інвалідів АТО”. Шаповалов має чималий військовий досвід: перебував на контрактній службі у Югославії (Сараєво) у складі військ ООН, був учасником Самооборони Майдану і служив у 28 бригаді 18 батальйону в АТО. Балотується вперше.

 

Чому “Свобода” віддала округ на відкуп?

На Франківщині рейтинги партії “Свобода” є одними з найвищих в Україні. І результат “Свободи” на місцевих виборах 2015 року це підтвердив.  Саме тому у місцевих ЗМІ ширилась інформація про те, що “Свобода” висуватиме свого лідера Олега Тягнибока, а згодом уже обговорювали й можливість кандидування Руслана Кошулинського. Нагадаємо, що партія не спромоглася подолати на парламентських виборах 5% бар’єр і, відповідно, навіть лідер партії Олег Тягнибок залишився без мандата народного депутата.

Проте, керівництво партії прийняло рішення висунути менш відому кандидатку Оксану Тебешевську. У зв’язку з тим, що рейтинг “Свободи” найвищий та є більш відомі кандидати, це дозволяє припустити, що округ віддати на відкуп одному з інших кандидатів.

Фото з сайту телеканалу РАІ

 

Оксана Тебешевська очолює районну організацію “Свободи”. У 2012 році була №86 у списку ВО “Свобода” до Верховної Ради, довіреною особою Олега Тягнибока у ТВО №86 на президентських виборах 2014 року і помічником народного депутата VII скликання Олександра Сича. Наразі Тебешевська вчителює у селі Голинь і є заступником голови Калуського міськрайонного товариства “Просвіта”.

Вірогідно, ВО “Свобода” не висунула сильного кандидата, адже не розраховує на мандат. Ймовірно, завданням Тебешевської є виступити під брендом партії, щоб “втримати” електорат до наступних виборів, а округ партія віддала на відкуп іншому кандидату.

 

Чому колишні кандидати БПП “Солідарність” пішли від інших партій?

Політична партія “Сила людей” висунула АТОвця, а нині волонтера Андріана Волгіна. Він є депутатом Івано-Франківської міської ради, куди потрапив після висування БПП “Солідарність”, членом фракції якої наразі він є. За результатами аналізу майнових декларацій депутатів Івано-Франківської міськради, який провів Рух ЧЕСНО, Волгін потрапив до рейтингу “злидарів”, адже не задекларував жодної гривні у 2014 та 2015 роках.

Натисніть для збільшення

Ймовірно, що Волгін долучився до “Сили людей”, бо БПП “Солідарність” кандидує на окрузі одного з лідерів перегонів - Сергія Насалика.

Волгін - не єдиний кандидат, який на місцевих виборах був з БПП, а тепер обрав іншу політсилу. Партія УНА-УНСО, яка на місцевих виборах здобула найбільше мандатів до Калуської райради, на 85 окрузі висунула Романа Короля.

Фото видання КУРС

Він очолює обласний осередок партії з листопада 2015 року. На місцевих виборах 2015 року Король балотувався до Калуської міської ради від БПП “Солідарність”, однак депутатом його не обрали. Бойовий офіцер, більше року відслужив в зоні проведення АТО в складі 54-го ОРБ та 131-го ОРБ ЗСУ (курінь УНСО). Двічі був уповноваженою особою на виборах: у 2006 році кандидата від УНА-УНСО Сергія Гудзя, а у 2012 році від самої партії.

Якщо депутат від БПП “Солідарність” Волгін вирішив йти від “Сили людей”, то Олег Савка, який тривалий час представляв цю партію в Калуші, тепер йде від “Народного руху України”. Савка - калуський молодий активіст, учасник Євромайдану і чинний депутат Калуської міської ради. Восени 2015 року він об’єднав списки “Сили людей” та “Народного руху України” і провів до міської ради трьох депутатів. І саме його розглядали кандидатом від “Сили людей” на 85 окрузі. Однак зрештою Олега Савку висунув “Народний рух України” .

Цей факт ілюструє склад членів ОВК: член комісії Олег Відливаний зареєстрований від “Сили людей”, а у 2015 році був членом команди Савки і балотувався до Калуської міськради.

 

Кого висунули “Батьківщина”, “Патріот”, “Республіканська партія” та “Солідарність жінок України”

Деякі партії, розуміючи, що шанси їхніх кандидатів на перемогу вкрай низькі, все одно делегують своїх представників. Так вони у проміжку між місцевими виборами підтримують своїх виборців або допомагають розірвати електоральне поле реальних претендентів на перемогу.

Кандидатка від “Батьківщини” Ольга Сікора на останніх місцевих виборах програла змагання на №21 окрузі до Івано-Франківської обласної ради саме “свободівці” Оксані Тебешевській, про яку йшлося вище.

Сікора вже втретє балотується на цьому окрузі до парламенту. У 2012 році, будучи представником від об’єднаної опозиції, Сікора перемогла на цьому окрузі. Але у 2014 році програла Ігорю Насалику, набравши 11% голосів. Наразі вона є депутаткою Калуської районної ради, на виборах до якої у 2015 році очолювала список. На останніх місцевих виборах міського голови Калуша у 2015 році посіла 4 місце.

Її син - Сергій Мелентьєв володіє ПП “Мелентьєв В.І.” в місті Калуш. Займається ресторанним та готельно-туристичним бізнесом.

Одним зі “старожилів” округу є Микола Гошовський, який балотувався тут ще у далекому 1998 році. Його  висунула партія “Патріот”.

Фото порталу news.if.ua

Гошовський був прокурором 4-х областей: двічі Закарпатської, Чернівецької, Івано-Франківської та Львівської. Ім’я Миколи Гошовського асоціюється із затриманням 11 лютого 2005 року скандально відомого очільника Закарпатської ОДА Івана Різака за підозрою у доведенні до самогубства ректора Ужгородського університету Володимира Сливки. Цю кримінальну справу почали розслідувати лише після Помаранчевої революції. Щоправда, через два дні після затримання Різака тодішній Генеральний прокурор Святослав Піскун підписав розпорядження про відставку Гошовського з посади прокурора області. За підсумками 2010 року Гошовський став 3-м найбагатшим обласним прокурором, заробивши 680 тис. грн. Тоді прокурор пояснив, що такий дохід він отримав завдяки заробітній платні, пенсії, а основний дохід здобула дружина - суддя Верховного Суду.

Громадського активіста та журналіста Ігоря Ткача висунула “Республіканська партія”. Ткач має великий досвід у журналістиці, працював у місцевому виданні “Вікна” та газеті “Галицький Кореспондент”. Провів чимало моніторингових кампаній на різних виборчих округах від Комітету Виборців України. З 2012 по 2014 рік був помічником на платній основі в нардепа від “Батьківщини” Анатолія Диріва.

Фото з Facebook Ігоря Ткача

Однією з новачків у політичному житті області є Людмила Архіпова, яку на 85 округ висунула партія “Солідарність жінок України”.

Фото з сайту  ІФНТУНГ

”Солідарність жінок України” на місцевих виборах у 2015 році отримала по всій Україні лише 14 мандатів на рівні міських рад. Частина з них в Ірпінській міській раді Київської області. За попередньої каденції частина цих депутатів входила до фракції “Партії регіонів або кандидувалася від “Партії регіонів” у 2010 році .

Кандидатка працює завідувачем кафедри туризму в місцевому технічному університеті  (ІФНТУНГ), на виборні посади раніше не балотувалась.

 

Регіональний десант

До Верховної Ради в окрузі балотується екс-регіонал Володимир Клюс, який зареєструвався як самовисуванець.

Фото з сайту “Партії розвитку

У 2009 році він заснував Івано-Франківську обласну організацію партії “Сильна Україна” Сергія Тігіпка, яку ліквідував після революції. У серпні 2014 року очолив Івано-Франківську регіональну організацію “Партії розвитку України”. Входить до складу політради всеукраїнської партії. Був помічником Василя Чуднова - депутата ВРУ VI скликання від “Партії регіонів”. А у 2014 був довіреною особою екс-регіонала Валерія Коновалюка на президентських виборах 2014 року.

 

Емілія Міллер зареєструвалася в останній день - 21 червня. Молода дівчина 1991 року народження вже має непоганий політичний і бізнесовий досвід. Міллер - заступниця директора ТОВ “Галінсервіс”, статутний капітал якого становить 600 тис. грн. З 2013 року - підписант (має право візувати документи організації, - ред.) Львівської обласної організації ВМГО “Молоді регіони”. На президентських виборах 2014 року була членом ТВО №119 від екс-регіонала Юрія Бойка. Через кілька місяців ішла самовисуванцем по 141 округу (Одещина) на виборах до Верховної Ради України. Її старший брат Лев Міллер також був самовисуванцем на окрузі №119 в Сєвєродонецьку.

 

Струць Тетяна Дорошівна - ще один представник екс-регіоналів на майбутніх виборах. У 2010 році стала депутатом Богуславської міської ради на Київщині. Пройшла туди за списками “Партії регіонів”. У 2015 році балотувалась уже до Богуславської районної ради за списком “Опозиційного блоку”. Є членом цієї партії. Працює головним бухгалтером Богуславської житлово-експлуатаційної контри.

 

Окрім партійних кандидатів, на 85 окрузі є ще 25 самовисуванців. Як правило, значна кількість кандидатів на окрузі може свідчити про те, що ті кандидати, які справді ведуть боротьбу за перемогу на окрузі, стимулюють висування техкандидатів, щоб завдяки ним або відтягнути голоси в опонентів, якщо такі техкандидати борються за симпатії одних і тих же виборців, або завести чимбільше членів ДВК. Кожен кандидат має право подати своїх членів до ДВК і вони будуть визначатися за принципом  жеребкування. Відповідно, що більше техкандидатів під контролем у головного кандидата, то більше в нього шансів завести своїх членів ДВК.

 

Огляд інших кандидатів-самовисуванців, яких загалом зареєстровано 25, ЧЕСНО оприлюднить для громади найближчим часом.

 

ЧЕСНО


24.06.2016 3959 0
Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

572
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1765 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1092 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

525
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6873 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11328 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

302

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1033

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1088

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1081
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

242
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1049
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

814
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

687
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

646
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2912
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4413
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18406
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

263
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

326
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

635
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

737