Топ-25 природних див України

 

Водоспад Білі камені - одне з наймальовничіших місць Дніпропетровщини. Водоспад з'явився у  1932 році, коли було створено на річці Інгулець Карачунівське водосховище.

Висота водоспаду становить 12 метрів.

Детальніше

 

 

Базальтові стовпи - різновид базальтів, що має в поперечному перерізі - форму від чотирьохгранних до семигранних. Товщина стовпів коливається в межах від 0,6 до 1,2м. Переважають із товщиною 0,8-1,0м. Висота – від 3-х до 30м. Мають властивість давати прямий рівний розкіл.

Детальніше

 

Бако́та — затоплене село. Кам'янець-Подільського району Хмельницької області. Було розташоване за 55 км від залізничної станції Кам'янець-Подільський, недалеко від смт Стара Ушиця і с.Колодіївка (Кам'янець-Подільський район). У зв'язку з будівництвом Дністровського гідровузла рішенням облвиконкому від 27 жовтня 1981 року виключено з облікових даних.

Детальніше

 

Українська Венеція. У південній стороні Одещини знаходиться невеличке українське містечко, яке заведено вважати українською Венецією.

Це надзвичайно мальовниче містечко розташоване безпосередньо в дельті Дунаю, в місці впадання річки в Чорне море. Серед решти населених пунктів України, його вирізняє той факт, що стара його частина розташована на воді. По цих вулицях місцеві мешканці пересуваються каналами на гондолах та моторних човнах.

Детальніше

Буцький каньйон. Мальовничий гранітний каньйон на річці Гірський Тікич біля села Буки (кордон Черкаської та Вінницької областей) входить в сотню найкрасивіших місць України і знаходиться на другому місці рейтингу «Сім чудес Черкащини». А в плані природної нетиповість Буки займають в нашій країні одне з перших місць.

Детальніше

 

Гранітно-степове Побужжя - одна з найдавніших ділянок суші Євразії, яка не поринала в морські глибини вже понад 60 мільйонів років і грала роль одного з центрів видоутворення Причорномор'я. Майже упродовж 40 км Південний Буг тече тут у крутих кам'янистих берегах, утворюючи вузьку каньйоноподібну долину з величними гранітними скелями, порожистим руслом, водоспадами та островами.

Детальніше

Єдиний діючий вулкан України. Геологічна пам'ятка природи — єдиний і унікальний не тільки у Карпатському регіоні, але й у світі. Своїм виникненням він зобов'язаний насамперед людям. Понад століття тому тут почали розробляти нафтові та озокеритні родовища. Ґрунтові води, насичені киснем, тепер проникають углиб землі на тисячу метрів, викликають окислення нафти, що й дає той приплив теплової енергії, яка живить вулкан.

Детальніше

 

Поблизу села Веселець Городоцького району Хмельницької області є унікальне озеро, яке періодично зникає.

Старожили згадують, що на цій місцині колись навіть висівали зернові. Проходять роки, і луки знову перетворюються на чималу водойму, в якій невідомо звідки з’являється риба, гніздяться рідкісні птахи.

Детальніше

Острів Джагарлигач - найбільший безлюдний острів Європи - справжня мрія будь-якого "Робінзона". Хоча він знаходиться лише в годині плаву від материка, він ніби створений для послідовників Крузо.

Цей острів просто таки створений для життя, на ньому є кришталево чисте джерело, з їжею теж проблем немає: камбала буквально сама пливе до ловця в руки. Немає дефіциту і з креветками, крабами і мідіями.

Детальніше

На території Хустщини маємо Хустський масив Карпатського заповідника "Долина нарцисів". Саме тут ростуть унікальні дикі гірські нарциси, які не збереглися ніде більше у Європі. Як стверджують вчені, в льодовиковий період сталися геологічні катаклізми, і з гір сповз величезний шмат землі разом із рослинами, які й стали знаменитістю цієї долини.

Детальніше

 

Містичні речі відбуваються і на вершині гори Демірджі в Криму. Де серед групи хаотично розкиданого каміння пальцевидної форми знаходиться долина, яка прозвана «Долиною привидів».

Досить часто члени експедиції, які забираються в цю долину бачать різні галюцинації та бачення.

Детальніше

 

В Карпатах, недалеко від міста Свалява Закарпатської області України, на висоті 700 м над рівнем моря розташовано озеро Синяк. Розчинені в нім з’єднання сірки додають воді інтенсивне блакитне забарвлення.

Детальніше

 

Мавринський майдан — це скупчення низин та пагорбів, які з висоти пташиного польоту нагадують чудернацьке зображення. А у день весняного рівнодення сонце заходить за горизонт якраз по центру однієї з западин — приблизно так само, як і на англійському Стоунхенджі. Деякі вчені припускають, що степовий майдан є прадавньою зірковою обсерваторією.

Детальніше

 

Великий каньйон Криму є найбільшим каньйоном в Україні. Він знаходиться в Кримських горах в 5 км на південний схід від села Соколине Бахчисарайського району АР Крим.

Детальніше

 

 

Озеро Берестувате або як його ще називають «Чорне озеро», знаходиться в Кіровоградській області і є одним з найнезвичніших та найзагадковіших місць України. Вже вражає те, що на території болота зосереджені сфагнові мохи, хвощі, папороті та різноманітна рослинність, що характерна не для центральної України, а для Полісся.

Детальніше

 

Озеро Кояське - На думку редакції  сайту pacsafe.com  українське озеро Кояське входить до топ-10 найбільш неймовірних найкрасивіших озер світу, посідаючи там друге - срібне місце.

Цікаво, що озеро Кояське є найсолонішим озером України.  У середньовіччі тут займалися промислом солі.

Однак не це принесло йому славу, адже відомим воно стало завдяки тому, що має властивість час від часу ставати рожевим.

Детальніше

Олешківські піски. Више за 30 км від Херсона знаходиться найбільша пустеля Європи «Олешківські піски».

15 км у діаметрі, цілих 200 000 гектар землі! До початку вісімнадцятого ст. на місці сучасної пустелі були луки, однак у 18-19 столітті сюди масово стали завозити овець.

Детальніше

Це диво було висаджено на Херсонщині аби зупинити пустелю Олешківські піски.

Щоб зупинити пісок почали висаджувати штучні ліси, загальна площа яких склала понад 100 тисяч гектарів, як з’ясувалося  - це найбільший штучний ліс у світі.

Детальніше

 

Оптимістична печера справжній шедевр створений природою - понад 240,5 км підземних ходів, галерей ствоють велетенський гіпсовий лабіринт.

Печера занесена до Книги рекордів Гінесса як найдовша в світі гіпсова печера, найдовша печера Євразії та п'ята за довжиною серед звіданих печер світу.

Детальніше

У мальовничому куточку Закарпаття розташувалося місто Берегове. На весь пострадянський простір це місто прославився унікальними термальними лікувальними водами високої мінералізації (аналоги відповідної води є тільки в чотирьох куточках світу - Сахалін, Нова Зеландія, Ісландія і на Берегівщині).

Джерело

 

Медобо́ри (Поді́льські То́втри) — сильно розчленовані, скелясті вапнякові пасма. Частина єдиного у світі гірського кряжу Товтри, що з'явився не внаслідок тектонічних процесів, а утворений живими організмами — кораловими поліпами. Унікальне геологічне утворення з неповторними ландшафтами. За багатство медоносних рослин народ назвав Товтри (у межах України) Медоборами.

Детальніше

 

Недалеко від українського обласного центру Рівного є містечко Клевань, в якому знаходиться одне з найромантичніших місць в світі під назвою «Тунель кохання».

Детальніше

 

 

 

 

Яблуня-колонія у вигляді величезного куща, що займає близько 10 соток, вражає кожного, хто її бачить.

У неї більше 10 «стволів»-гілок і в цьому її головна особливість: наше дерево чи не єдине на планеті вміє самостійно укореняти гілки, продовжуючи своє життя.

Детальніше

 

Фіоле́нт (крим. Felenk Burun, Феленк Бурун — букв. «тигровий мис») , лат. Parthenium (Партеніум)  — «святий мис» — мис на Гераклейському півострові в південно-західній частині Криму, в Балаклавському районі Севастополя. Західний край Зовнішнього пасма Кримських гір. Пам'ятка природи місцевого значення з 1969 року.

Детальніше

 

Найстаріший самшит має обхват 1,85 м., висоту 7 м., вік 1000 років, росте в Криму в санаторії "Утес" (район селища Малий маяк).

 

Більше та детальніше про їх місце розташування ви можете побачити на інтерактивній карті природних див України

 

 

 

 

 

turystam.in.ua


05.04.2016 7213 0
Коментарі (0)

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1222
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2535
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2118
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2172
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6558 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2457 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

340

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1152

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1287

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1406
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

283
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

588
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2067
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26518
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

557
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10470 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

8016
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

540
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

407
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

550
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

626
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1587