Україна посіла 1 місце в світі за рівнем дитячого алкоголізму

 

Україна вже традиційно займає "почесні" місця в Європі за показником дитячого алкоголізму. Ситуація з цією проблемою в українських селах і містах абсолютно різна.

 

Та найгірше те, що зловживати алкоголем розпочинають переважно в дитячому та підлітковому віці (це явище спільне і для міських, і для сільських підлітків).

 

Що стосується села, то основний прибуток сільським барам приносять саме діти та підлітки. Це легко перевірити: зайдіть у будь-який бар в райцентрі чи в селі і ви побачите, що близько 60% відвідувачів є молоді люди до 18 років.

 

Сумніваюсь, що власники або продавці не чули про закон, яким заборонено реалізацію спиртних напоїв неповнолітнім. Але проблема полягає в тому, що бари та магазини, як правило, належать місцевим керівникам, які власне й повинні слідкувати за дотриманням закону.

Чомусь склалась парадоксальна ситуація, коли в сільському магазині підлітку спиртне  навряд чи продадуть, але дуже просто прийти ввечері до бару і без жодних проблем  придбати алкогольні чи тютюнові вироби.

 

При цьому вражає черствість дорослих, які, добре знаючи вік підлітків (адже в селах та містечках люди знають одне одного в лице), байдуже спостерігають за цим, навіть не намагаючись напоумити молодих людей чи продавців.

Українські випускнини традиційно святкують закінчення шкільних років з алкоголем...

 

У місті ситуація трохи інша, ніж в селі, але аж ніяк не краща, тут рідше можна зустріти підлітків у барах (за винятком нічних клубів), проте їм дуже легко придбати будь-які спиртні напої в магазинах.

Особисто я  жодного разу не бачив, щоб хтось із продавців хоч раз перевірив документи у молодих людей при купівлі алкоголю.

На вулицях міст часто можна зустріти юнаків чи дівчат із пляшкою пива у руці та цигаркою в роті. Це вже стало настільки нормальним, що не викликає жодної реакції в дорослих, хіба що пенсіонери можуть похитати головою, згадуючи старі добрі (в цьому плані) радянські часи. Тож коли ми скаржимось на наше хворе суспільство, потрібно в першу чергу скаржитись на самих себе.

 

... і цигарками 

 

Як з дитячим алкоголізмом борються за кордоном? Наведу один цікавий випадок з власного досвіду.

Два роки тому, перебуваючи  в Сполучених Штатах за програмою студентського обміну, я підробляв в одному з магазинів. Як відомо, там також заборонено реалізацію спиртних та тютюнових виробів неповнолітнім, а повноліття у них настає не з 18, а з 21 року.

Якось одна із моїх співробітниць, забувши перевірити документи, продала пиво підлітку, який виглядав на всі 30. Хтось, помітивши його з пивом на вулиці, повідомив міліції, юнака через кілька хвилин затримали, і він одразу вказав хто, де і коли продав йому спиртне.

Міліція склала протокол і через кілька тижнів мою співробітницю викликали до суду. Суддя, зважаючи на те, що продавець - іноземець і погано володіє англійською мовою, присудив 300 доларів штрафу і попередив, що за повторний випадок їй загрожує тюремне ув'язнення.

Можливо, якби наше суспільство і правоохоронні органи реагували на подібні випадки відповідно, то й рівень дитячого алкоголізму в нас був би не більший, ніж в США.

Не слід також забувати про супутні наслідки вживання підлітками алкоголю, бо насправді з цього проблеми лише починаються, а закінчуються, як правило, наркоманією, проституцією або в'язницею. Адже зазвичай саме в алкогольному сп'янінні підлітки вперше пробують наркотики, вчиняють розбійні напади, зґвалтування та інші тяжкі злочини.

Серед молоді побутує думка що пити, курити, вживати наркотики - це круто. Всі про це знають, але закривають очі, вважаючи, що ця проблема їх не стосується. А ви точно знаєте, чим в даний момент займаються ваші діти, або коли вони йдуть на дискотеку чи до друзів?

Ви ніколи не зможете проконтролювати, де і з ким зараз ваші діти, а зазвичай їх тягне не в компанію "ботаніків", а навпаки, де круті перці і де можна класно відірватись. Тож замість того, щоб намагатись ізолювати своїх дітей від поганого впливу, краще впливати на правоохоронні органи та активно реагувати на випадки реалізації спиртного підліткам.

Я не хочу ідеалізувати, але впевнений, що суспільний тиск і суспільна активність з цього питання змусить і відповідні контролюючі органи реагувати жорстко і за законом, і не лише у вигляді штрафів, а й у вигляді позбавлення ліцензій та ін.

У селі місця продажу алкоголю неповнолітнім добре відомі - це сільські бари, пункти продажу домашньої горілки, рідше магазини. Щоб припинити продаж, потрібна лише добра воля в першу чергу працівників сільської ради, міліції, можливо, навіть вчителів.

Я не пропоную закривати бари чи дискотеки, можна просто встановити фіксовані часи їх роботи, наприклад, влітку до 23.00, зимою до 22.00. Призначити чергових із працівників сільради та школи, які час від часу перевіряли б, що коїться в селі в нічну пору, в барах чи на дискотеках.

Вони у свою чергу, зафіксувавши підлітка в нетверезому стані, з'ясували б, де він придбав алкоголь, а далі справа техніки - викликати дільничного міліціонера і батьків.

При повторному випадку сільський голова спокійно може припинити діяльність сільського бару чи магазину.

У місті ситуацію виправити набагато складніше - тут врятує лише наполеглива та свідома робота міліції та особистий контроль кожного громадянина зокрема.

 

Автор - Юрій Штиль

Фото Дмитра Ларіна


31.08.2011 Юрій Штиль 1752 1
Коментарі (1)

кабанчик 2011.09.24, 11:45
причем тут милиция, она ничем не поможет, а только хуже сделает... тут нужна отличная антиреклама и агитация
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1894
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1828
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1825
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5376 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2123 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1485

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

695

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

749

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

942

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

979
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1728
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3646
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10218
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26094
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10148 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7684
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

869
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1369
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

352
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1247
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

845
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

1048