Лікнеп для диктатора-початківця

 

 

Янукович посланий нам Богом. Я дуже люблю одну бувальщину і часто набридаю нею юним адептам незаконних воєнізованих формувань. Ризикну понабридати і вам. Якось до настоятеля монастиря, розташованого неподалік від Влахернського палацу у Царгороді, увісні явився Христос. Настоятель замість попросити що-небудь, попросив дозволу запитати.

 

-  Чи правда, що немає влади інакше, як від Тебе?

-  Так, – сказав Христос.

-  Господи, - спитав далі настоятель, - чому ж тоді нами править злий тиран Фока?

-  Тому, – відповів Господь, - що Я не зміг знайти для вас гіршого.

 

До нас Господь добріший, ніж до ромеїв. Янукович не найгірший. Серед його друзів й поміж опонентів є багато тих, кого ще менше за нього хочеться бачити на його посаді. Свого часу, завдяки ГКЧП, Україна отримала незалежність швидше, ніж очікувалося. Завдяки Януковичу ми нарешті здобудемо свободу.

 

Кажуть, що багнетами можна проторити собі дорогу до влади, та на них незручно сидіти. Янукович хоче сидіти на гумових кийках.

 

Дресировані мєнти вирішують багато проблем, але ще більше створюють. Розглянемо на прикладі останніх подій. 24 серпня найвигіднішим для влади було б дати можливість опозиції вільно пройтися до Софіївського майдану, втомити громадськість занудними промовами, зіпсувати який-небудь дитячий концерт і похнюпившись розійтися по домівках. Дорогою опозиційні лідери ще б разок пересварилися між собою за місце на чолі колони.

 

Натомість, Міністерство внутрішніх справ зробило все, щоб забезпечити опозиції чудову телевізійну картинку, дало можливість демократам відчути себе борцями, а не шахраями, підживило ненависть до режиму в серцях громадськості, виставило владу в ідіотському світлі.

 

Як таке стало можливим? Коло спілкування президента дуже вузьке і весь час звужується. Янукович, як і кожен з нас, прагне досягти максимальної комфортності у своєму оточенні, отже уникнути неприємних співбесідників, тих, хто грузить проблемами. Всі, хто мають доступ до тіла, повинні бути оптимістами, розповідати, як все добре, а буде ще краще, і брати на себе подолання труднощів.

 

Міністр Внутрішніх Справ не може сказати президенту: чим менше ви будете мене задіювати, тим краще. Навіщо він тоді потрібен? Він каже: опозиція підла і підступна, але я груддю став і не пропустив. І ми їх усіх посадимо. Улюблений спорт силовиків - вселити в шефа страх перед уявною небезпекою і мужньо захистити від неї.

 

Влада зробила дурницю, коли ув‘язнила Юлю. Проте вчинила мудро, коли перед тим повипускала з в‘язниць патріотичну молодь. Бо тепер у молодіжних угруповань зникла потреба намагатися об‘єднати зусилля з БЮТ. Проте СБУ вирішило підкорегувати стратегію влади безглуздими арештами активістів «Патріоту України». Напередодні торгівельної війни з Москвою СБУ хоче пересварити президента з найактивнішою частиною нації.

 

Можливо,  на думку керівництва СБУ, український уряд має воювати на два фронти: з Москвою і з антимосковськи налаштованою частиною українського народу? Нажаль, коли уряд програє, він капітулює не перед патріотами, а перед Москвою. Бо патріоти, на відміну від Москви, не володіють газовими родовищами.

 

Спецслужбам завжди важко боротися з терористами, тому вони призначають кого-небудь терористом і легко його поборюють. Валерій Хорошковський, не будучи кадровим спецушником, швидко опанував азбуку професії. Тому Путін досі полковник, а наш хлопець вже генерал армії.

 

Диктатура – це не так просто, як здається. Тих, кого ти пригнічуєш, доводиться або годувати, або надихати.

 

Нинішній московський і білоруський авторитаризми формувалися при добрій економічній кон’юнктурі. Янукович прагне повторювати їхній передовий досвід в обличчі економічного спаду, який гряде. Нині економіка України демонструє 5% річного зросту, мають значні прибутки експортери металу, непогані перспективи експорту зерна. Проте Світ входить в десятиліття стагнації. На Україну в близькій перспективі очікують скорочення інвестицій, відток банківського капіталу, зменшення рентабельності основних галузей. Диктатура має не тільки утримувати молодь він повстання, але й ціни від зростання.

 

Зріст цін і пенсійного віку самі по собі не підривають режим, але розмивають його підвалини.

 

Як не смішно, диктатор (більше аніж демократичний політик, який балотується на виборах) має дбати за популярність.

 

Диктатор з низьким рейтингом – це ненадовго і трагічно. Як показує практика, непопулярна демократична партія завдяки вмілому політичному лавіруванню і сприятливим обставинам здатна довше утримувати владу, аніж непопулярний диктатор.

 

Рейтинг Януковича падає і складається враження, що репресивний апарат не є тим механізмом, який здатен підтримати його. Найгірше те, що владу дедалі сильніше не любить економічно активна частина суспільства. В‘язниці переповнені бізнесменами, режим швидко монополізує прибутки.

 

Диктатор зобов‘язаний забезпечити народ не тільки великими термінами ув‘язнення, але і великою ідеєю, дати чітку відповідь на німе запитання про сенс диктатури.

 

Башар Асад каже сірійцям: ви повинні згодитись з тим, що я вас розстрілюю, бо інакше вас розстріляє Ізраїль. Путін каже росіянам: «Я тримаю вас у стойлі, бо за це стойло наші діди воювали і ми коли-небудь запустимо нашу нову ракету «Булава». Лукашенко каже: «Ви повинні любити мій колгосп, бо якщо Росія нас поглине, ми не зможемо з нею інтегруватися.

 

А за що нам розповідає Янукович? За реформи? За Євро 2012? Араби борються з Ізраїлем, Москва з НАТО, Лукашенко з капіталізмом. А Янукович з Юлією Тимошенко. Репресії в ім‘я футболу. Диктатура в ім‘я чергового траншу МВФ.

 

Українська економіка залежить від російських енергоресурсів і західних кредитів. При цьому Януковича недолюблює Москва і підозрює Захід.

 

Нині в Україні для диктатури несприятлива кон'юнктура. Можливо, з цієї причини для Януковича будують софтдиктатуру, таку собі диктатурку.

 

Хоч як би не було, незабаром в Україні щось гучно обвалиться. Тоді українська молодь матиме нагоду вихопити трохи свободи і влади, доки не осяде пилюка.

 

Колись вважалося гарним смаком завершувати статті промовистими історичними прикладами. Так ось, римляни вважали найкращим імператором з усіх Траяна. На момент його приходу до влади функцію прокуратури в Римі виконували т. зв. явні донощики. Вони також підтримували і державне звинувачення. Траян зібрав їх усіх і втопив у морі. При ньому в Римі не переслідувалися противники режиму. Всі історики сходяться на тому, що роки правління Траяна були найщасливішим часом Римської Імперії, роками її найбільшої могутності і слави.

 

Дмитро Корчинський

Спеціально для www.tsn.ua


Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1964
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1861
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1858
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5499 46
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2154 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1510

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

746

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

799

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1001

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1005
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1772
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3683
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10259
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26150
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10187 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7715
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

899
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

210
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

265
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

382
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1278
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

885