Демонологічний туризм: у погоні за привидами

 

Пристойний замок повинен мати привида. Ця символічна традиція сповідується чи не у кожній фортеці. Жінка у білій сукні, лицарі та діти, які полюбляють гратися на фортечних мурах – кожен замок має свою легенду, яку передають з вуст у вуста не одне століття.

 

І не тільки палаци мають таких містичних пожильців. Храми, катакомби, печери, цвинтарі і навіть – університети! Деякі привиди облюбували звичайні житлові будинки. Дехто з мешканців змирився з таким сусідством, проте більшості не подобається прокидатися під незрозумілий шум, який викликає страх, що пронизує кожну клітину тіла.

Де ж можна натрапити на привидів? Якщо вам до вподоби містичні історії і ви самі шукаєте зустрічі із потойбічним, то ця добірка для вас. Вмощуйтеся зручненько і розпочнемо нашу потойбічну подорож, в якій побачимо місця з привидами в Україні.

Перша у нашому огляді Львівщина, де оселилося найбільше привидів.

    Домініканський костел, Львів

З Домініканського костелу звільнився не один сторож. Чому? Чи не кожен стверджував, що ночами у підземеллі проходили літургії, та ще й якоюсь незрозумілою мовою. А також у стінах собору відлунювався стукіт клавіш друкарської машинки. Кажуть, у підземеллі хазяйнує привид-монах.

Джерело фото: lvivclub.com.ua.

Костел єзуїтів, Львів

Темними підземеллями костелу єзуїтів блукає прислужник диявола! У пошуках своєї душі Чорний монах перебуває уже кілька століть. Те, як юнак продав душу сатані, навіть зафіксували письмово. Документ зберігали у місцевому архіві. Ще у підземеллі є ось цей саркофаг, кажуть, тут покоївся упир… Чи, може, він і досі там?

Джерело фото: feel-tour.in.ua.

  Личаківське кладовище, Львів

Юна Ванда Монне та письменник Артур Гротт досі прогулюються стежинами Личаківського цвинтаря. І не зважають ні на кого. Ця історія любові – одна з найромантичніших, адже їхнє кохання перемогло час і смерть…

Джерело фото: lviv-redcross.at.ua.

     Львівський історичний музей

Якось працівник історичного музею провів експеримент: експонат – «Чортове крісло» поставив на узвишшя, під місячним сяйвом. І побачив постать із рогами та хвостом. Такий ефект пояснили незвично довгою спинкою та однією ніжкою. Та як пояснити вираз обличчя постаті, який час від часу змінювався? На цьому містичному кріслі довелося посидіти Михайлу Боярському, під час зйомок фільму «Д'Артаньян і три мушкетери».

Джерело фото: segodnya.ua.

Олеський замок, Олесько

В Олеському замку між двома світами зависла душа шляхтича Адама Жолкєвського. Юнак закохався у дочку власника фортеці Маріанну. Та батько не схвалив цього. У відчаї Адам встромив собі ножа у серце. Його тіло скинули з мурів у болото. Оскільки його не поховали, місцеві впевнені, що душа юнака витає над замком.

Джерело фото: we.org.ua.

  Підгорецький замок, Підгірці

Жінку в пишному білому вбранні бачили чи не всі мешканці Підгірців. За легендою, тіло дівчини досі замуроване десь у стінах. Кажуть, один із колишніх власників Підгорецької фортеці – Владислав Жевуський вбив дружину Марію через ревнощі.

Джерело фото: we.org.ua.

  Будинок Роліт, Київ

На Будинку Роліт – 29 меморіальних дощечок, на честь видатних людей, які тут жили. Цим він і відомий. Та має будівля і темну сторону. Щоб його звести, знесли стару дерев’яну хатину. І знайшли на її місці тіло дівчини. Кажуть, вона так і не залишила місце своєї смерті…

Джерело фото: photos.wikimapia.org.

 Головпоштамт, Київ

Важко повірити, але у столиці полісмени письмово задокументували появу полтергейста! Було це у 19 столітті, коли правоохоронці виїхали до будинку, який стояв на місці нинішнього Головпоштамту. Працівники пошти і нині інколи спостерігають, як без причини розлітаються по підлозі марки чи листи…

Джерело фото: kraina.novy.tv.

 Замок Річарда Левове Серце, Київ

Прикладіть вухо до стін будинку № 15 на Андріївському узвозі. Чуєте глухий стогін? Кажуть, що так не дає про себе забути власник Замку Річарда Дмитро Орлов. Чи, може, є інша причина цих звуків? Навідайтеся на Андріївський узвіз – і дізнаєтеся.

Автор фото: Юрій Перебаєв.

  Лиса гора, Київ

Це місце відоме киянам ще змалечку. На Лисій горі збираються відьми у Вальпургієву ніч! Та не тільки їх можна зустріти у цій містичній місцині. Кажуть, на горі блукають привиди розпусниць.

Джерело фото: yandex.ru.

Будинок привидів, Тернопіль

Звичайний будинок у Тернополі. Та чи можна так назвати будівлю, де живе примара? Скоріше за все – ні. Але з цим не погодиться мешканка будинку на вулиці Лучаківського. Її не турбують завивання містичного сусіда.

Джерело фото: lypa.com.ua.

Збаразький замок, Збараж

Підземеллями та залами замку на Тернопільщині досі блукає один із власників. Розповідають, що чоловік помер просто посеред бенкету. Мабуть, привид полюбляє музику, бо вряди-годи з органної зали Збаразького замку чуються звуки музики. Відлунюють вони і у підземеллі...

Джерело фото: like.te.ua.

 Кременецький замок, Кременець

Цнотливі дівчата помирали у Кременецькому замку, щоб його володарка Бона Сфорца мала вічну молодість. Такою була плата за угоду із сатаною. Тож нині коридорами замку на Тернопільщині блукає привид жінки. Чи це одна із жертв, чи сама Кривава королева, яка не може знайти спочинку?

Джерело фото: zaknews.in.ua.

 Ужгородський замок, Ужгород

У стінах Ужгородського замку блукає Біла дама. Її у часи середньовіччя замурували у стіну… живцем! А що найжахливіше, наказ вбити дівчину віддав батьки нещасної, комендант фортеці. Поплатилася дівчина своїм життям за те, що здала секрети підземелля замку ворогам.

Джерело фото: carpathianroad.com.

    Невицький замок, Невицьке

Привид княгині Єлизавети Баторі у Невицькому замку, на Ужгородщині, шукали навіть екстрасенси. Поган-дівка, як її ще називають, змушувала селян домішувати у вапно власну кров. Цим і укріплювали замок. Та це не вберегло княгиню від вбивства. Тож після смерті вона століттями блукала мурами, укріпленими кров’ю! Та більшість з них уже зруйновані... чи не вийшла вона із зачарованого кола?...

Джерело фото: vsviti.com.ua.

  Луцький замок, Луцьк

Привид дівчини кілька століть шукав у Луцькому замку… частини свого тіла. Її розрубали солдати за наказом коменданта після того, як поглумилися з неї. Пошуки дівчини супроводжувалися кривавими вбивствами солдат. За багато століть дівчині вдалося відшукати все, навіть свій перстень. Дивина, але розповідають, що нині його можна придбати за безцінь на ринку Луцька… будьте обережні… нічого доброго він не принесе, привид  і далі прагне помсти!

Джерело фото: myplanet.com.ua.

    Підземелля костелу Святих Петра і Павла, Луцьк

У підземеллі Петропавлівського храму блукає привид 19-річної Магдалени. Тут її поховали. Ніхто і досі достеменно не може пояснити, чому склеп саме Магдалени знаходиться у підземеллі. Ким вона була? Поруч з її місцем останнього спочинку знайшли і кімнату з черепами. Тут катували полонених… моторошна місцина…

Джерело фото: zazuzoom.com.ua.

  Антонієві печери, Чернігів

Навіть суцільна темрява Антонієвих печер не врятує вас від зустрічі з привидом у старомодному пальто. Чорне пальто у темряві! Нереально? Спробуйте довести це одному із учасників розкопок 1970 року, який зустрів у печерах цього привида. Зайдіть всередину. Та не лякайтеся, коли зненацька вимкнеться світло!

Джерело фото: forside.com.ua.

 Будинок декабристів, Хомутець

Цілі юрби привидів сновигають родовим обійстям гетьмана Данила Апостола, нині – більш відомого як Будинок декабристів! Так стверджували екстрасенси, які прибули на Полтавщину з усього світу. Померла від хвороби сирота, повісився юнак, а декабристи тут влаштували справжнє побоїще… а все через родинне прокляття! Будьте готові, що тутешні примари не зрадіють вашому візиту.

Джерело фото: mirgrad.com.ua.

 Долина привидів, Алушта

Коли сонце заходить над кримською Долиною привидів, тіні від валунів поволі рухаються, ніби танцюючи під містичну музику гір. Тут можна почути, як перемовляються духи… Під акомпанемент вітру гойдають голівками кримські квіти, розвіюючи над горами свій аромат, такий сильний, що він може створити... міраж. То чи є тут привиди, чи це тільки витвір уяви?

Джерело фото: fotografia.com.ua, автор – Єгор Мопанько.

  Миколаївський кафедральний собор, Чернівці

Ви знаєте, чому в Миколаївському кафедральному соборі покручені башти? Викрутило їх… від мук та сліз жінки, яку замурували у стінах храму. Розповідають, що священник, який взявся за будівництво церкви, уклав угоду з дияволом: за швидке будівництво храму – життя першої жінки, яка ступить на його поріг. Цією нещасною стала дружина, яка принесла священнику обід… Її плач можна почути і досі… вночі…

Джерело фото: vsviti.com.ua.

 Одеські катакомби, Нерубайське

Рукотворні каменоломні Південної Пальміри не те що з привидами, а самі по собі моторошні. Звідси вихід знайде не кожен. А ще як натрапить на волохатого чоловічка з червоними очима чи привида Петюнчика на… корові, то дремене куди очі бачать, вглиб моторошних катакомб. Жарти жартами, та у 2015 році тут дві доби блукали троє підлітків. Одеські рятувальники знайшли мандрівників, подолавши 140 кілометрів катакомб! І хтозна, кого вони там зустріли!

Джерело фото: big-odessa.com.

   Панське озеро, Григорівка 

Всього 13 градусів за Цельсієм – така температура в озері тримається весь рік. До Запорізької області приїздять з усієї України, бо води тутешньої штучної водойми вважають лікувальними. Проте часто тут тонуть люди. Пов’язують це з низькою температурою, а дехто розповідає про дівчину, яка втопилася в Панському озері. Тож, кажуть, саме дівчина затягує на дно купальників.

Джерело фото: ua-travels.in.ua.

Харківський національний університет мистецтв імені Котляревського, Харків

Наймістичнішим у мистецькому університеті є театральний факультет. Тут були випадки, коли кілька людей одразу бачили, як кипів чайник, хоча нічого подібного насправді не було. В аудиторіях рухалися речі… можливо, це справа рук Білої пані, яка гуляє коридорами вишу? Містичні події пояснюють тим, що будівля університету – це водночас місцевий Будинок з химерами.

Джерело фото: wikimapia.org, автор – AlexSmoll.

Такі от містичні місця в Україні! Вірити чи не вірити у примар – справа ваша. Та варто задуматися, чому такі легенди живуть віками? Може, щось у цьому насправді є? Адже якщо привиди не пояснені наукою, то хіба це означає, що їх не існує? Колись і земля «стояла на слонах»… Тож не варто вважати, що нині ми досягли свого найвищого рівня розвитку. І можливо, згодом вчені зможуть з наукової точки зору пояснити – що ж таке привид! І тим самим довести їхню реальність. Доки цього не сталося, то переконатися в цьому можна самостійно. Звісно, якщо дуже пощастить. Адже примари являються не всім, тільки тим, кому самі захочуть. Може, це саме ви? Якщо не страшно, гайда до найближчого замку, щоб це перевірити!

 

ua.igotoworld.com


22.03.2016 3156 0
Коментарі (0)

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1241
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2546
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2123
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2178
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6570 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2465 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

353

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1156

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1296

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1417
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

291
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

594
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2074
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26525
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

561
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10475 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

8022
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

549
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

414
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

555
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

631
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1596