Корупційна комуналка по-франківськи: "ЄРЦ", бізнес і політика

 

Секрет бізнесового успіху депутатів міськради від правлячої партії нехитрий.

Успіх по-франківськи – це коли ти належиш до "правильної" партії, працюєш в "правильному" комунальному підприємстві, яке контролюють колеги по партії, зареєстрував фірму, яка отримує підряди від цього ж підприємства, і сам собі підписуєш акти виконаних робіт. "Сам п’ю, сам гуляю, сам си стелю, сам лягаю". Життя вдалося ))

З таким успіхом можна, наприклад, привітати депутатів міської ради від "Свободи" Віктора Синишина і Василя Скиданчука, які працюють інженерами в КП "МІУК" (до зміни назви – КП "ЄРЦ").

МІУК корупція

 

Віктор Іванович Синишин трудиться на посаді інженера-електрика, протягом 2015 року – інженера з експлуатації. Певно, зарплата інженера не влаштовувала чоловіка, тож він зареєстрував разом Ігорем Романівим фірмочку ТОВ "Станіслав-ІВ" і – о, диво! – одразу отримав замовлення від рідного "ЄРЦ". Дуже зручно: пролобіював підряд – і сам для власної фірми підписуєш акти виконаних робіт, кошториси, дефектні акти… Сам замовляєш, сам виконуєш, сам себе контролюєш, ще й зарплату платять – красааа… От тільки чи може в такому випадку громада міста сподіватися якісних послуг і роботи?

 

МІУК ЄРЦ

Точнісінько така сама "історія успіху" у колеги Віктора по роботі та партії Василя Михайловича Скиданчука. Скиданчук – інженер з мереж КП "ЄРЦ" ("МІУК"). Минулого року працював на посаді інженера з експлуатації. А ще замутив собі наприкінці 2013-го року разом з Олександром Білоусом фірму – ТОВ "Галичина-ІВ". І вже протягом 2014-2015 років "ЄРЦ" замовляв у фірми свого ж інженера ремонтно-будівельні роботи. А той "контролював" себе і акти підписував))

 

МІУК ЄРЦ

А зараз ці хлопці взагалі депутатами у міськраді, секретарем якої є колега по партії й засновниця фірми-підрядника "ЄРЦ". Голосуватимуть за комунальні програми і бюджет, розроблені виконкомом, де сидять побратими по партії і бізнесу – такі ж підрядники "ЄРЦ", екс-керівник "ЄРЦ" та інші "комунальні реформатори"…

 

 

Кишенькові комунальні підприємства

Комунальні підприємства здебільшого є дотаційними, а то й збитковими, але попри це мерія продовжує створювати нові.

Спочатку в ці підприємства вливають мільйони гривень із місцевого бюджету, потім їх бездарно (чи успішно?) доводять до ручки, розказують про дуже важкий і тривалий процес ліквідації, а на завершення – "дуля".

Що з цього всього врешті лишається громаді? Хіба безнадійні борги.

Однак, щоб все не виглядало трагічно, влада створює одразу нове і чисте комунальне підприємство із гарною назвою, привабливою концепцією розвитку, яке... за кілька років теж має перспективу феєричного провалу(((. На такі підприємства витрачаються мільйони, створюються спеціальні посади для "своїх" людей... Це, певно, ті нові стандарти ведення господарки міста, які франківцям обіцяють перед виборами.

От, наприклад, комунальне підприємство "ДРЕУ". Його збираються ліквідувати, створивши взамін комунальне підприємство "Муніципальна дорожня компанія".

"ДРЕУ" було зареєстроване в 2001 році, основними видами діяльності є "будівництво доріг, інші види діяльності із прибирання..." Розмір статутного капіталу 23 млн грн – це кошти громади, внесені міською радою. За 14 років підприємство довели до банкрутства. Як з таким видом діяльності можна стати банкрутом, напевне, відомо тільки директору підприємства, "успішному господарнику" Юсипіву Володимиру Петровичу.

Хоча підприємство вже приречене, з міського бюджету в нього знову вливаються кошти. От на останній сесії прийняли рішення про внесення в статутний фонд цього КП 2,5 млн грн. Як не дивно, але 1 млн грн з цієї суми було перераховано ще до рішення депутатів 23 лютого 2016 р.

КП ДРЕУ

Станом на сьогодні підприємство має податковий борг, два незавершених виконавчих провадження, є також постанова Івано-Франківського окружного адміністративного суду про стягнення заборгованості в сумі 2 333 781,75 грн.

Навіщо ж інвестувати в приречене підприємство, важко зрозуміти. Якщо б "ДРЕУ" було не комунальне, а приватне, то, напевне, жоден підприємець не розкидався б так бездарно своїми мільйонами.

2,5 млн – це та сума, за яку можна купити квартири багатодітним родинам. Надати допомогу постраждали від війни і багато доброго зробити для міста. Не обмежувати громаду тільки сірою бруківкою та дешевими совковими дитмайданчиками, біля яких зробить селфі кілька депутатів від правлячої партії.

Інша сторона проблеми – чому прибиранням та обслуговування доріг не можуть займатися приватні фірми і навіщо взагалі владі для цього нехитрого заняття створювати комунальні підприємства? Навіщо для обслуговування парковок утримувати комунальне підприємство? Для чого все те, на чому могли б заробляти мешканці міста, влада тримає при собі– в своїх кишенькових комунальних конторках?! 

Наталія Сербин

Громадська активістка, волонтер,

співзасновник ініціативи "Поранені SOS".

kurs.if.ua

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Крадуни від "Свободи" на низькому старті або Не-ProZorr-ий дерибан без тендерів «по-франківськи»


19.03.2016 Наталія Сербин 1683 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1893
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1828
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1824
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5376 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2123 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1485

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

695

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

749

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

942

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

979
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1728
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3645
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10218
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26094
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10148 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7684
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

869
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1369
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

352
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1246
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

845
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

1048