Івано-франківський «Ураган» вперше став чемпіоном України з футзалу

Івано-франківський «Ураган» вперше став чемпіоном України з футзалу! Отже, п'ятий вирішальний матч «золотої серії» - він, як останній бій зі знаменитої пісні, найважчий.


І це здорово, що суперники вийшли на нього майже в самих оптимальних складах - знову, як і в першій грі львівської частини фіналу плей-офф, в обоймі своїх команд були Михайло Романов і Біро Жаде, і ніхто з гравців «Енергії» і « Урагану »через дискваліфікацію найголовніший матч сезону не пропускав.

 

А необхідність ставити слово «майже» пов'язана з тим, що у франківців так і не зміг зіграти основний голкіпер усього сезону Кирило Ципун, чия присутність тільки додало б мощі протистояння команд у всіх відносинах. Шалено шкода, але, на жаль, травми і футбол - це вічні супутники. Місце у воротах «Урагану» Сергієм Гупаленко було довірено Олегу Іжаковскому, що цілком логічно після того, що напередодні довелося пережити Владиславу Корнєєву. Але першому довелося пережити тривожні почуття не йому, а Владиславу Лисенко, коли на 3-й хвилині Шотурма вийшов один на один, але пробив повз ворота.

 

Тут же міг вступити в роботу і Іжаковскій, але після небезпечного удару Павленко м'яч, не долетівши до воротаря, влучив у Легчанова, який пробігав перед воротами. Загалом, гра пішла!

 

І вже на 5-й хвилині Лисенка по-справжньому відпрацював епізод, коли ногами відбив небезпечний удар Сержан з шести метрів. Голкіперу «Енергії» і далі довелося бути в постійній напрузі, тому що гра в основному проходила на половині львів'ян. Одну з рідкісних їх контратак міг завершувати Рогачов, але після виходу «три у два» пробив вище воріт. Зате Ренатіньо в атаці у відповідь був куди точніше, і Лисенко знову довелося демонструвати свою майстерність. Рано чи пізно, рівновага повинна було гойднутися в ту чи іншу сторону, і першими його порушили господарі.

 

Рогачов на правому фланзі взяв гру на себе, обіграв суперника і зробив передачу на дальню, де вже був Струк - «Енергія» повела 1:0. Але ненадовго! І знову, вкотре в цій серії своє слово сказав Сержао.

 

Через 30 секунд бразилець на лівому фланзі продавив Легчанова, і майже без замаху увігнав м'яч у дальній кут.  Обидві команди прагнули подовгу володіти м'ячем, пішла позиційна гра, в якій трохи краще були франківці - вони все-таки частіше турбували Лисенко.

 

На 18-й хвилині у «Урагану» в пасиві стало 5 фолів, і головний тренер львів'ян Станіслав Гончаренко взяв тайм-аут - потрібно було спробувати вичавити якийсь позитив з критичної ситуації суперника.

 

Але марно, «ураганівці» і не думали фолити, та й господарі його зробити це не змусили. 1:1 - з цим рахунком команди пішли на перерву.

 

Другий тайм почався з атак "Урагану", апофеозом який став забійний удар Біро Жаде на 38-й секунді. Лисенко тільки проводив м'яч поглядом, і не дарма - штанга!

 

«Енергія» незабаром відповіла. Павленка з трьох метрів переправляв м'яч у ворота, а той полетів у бік - усе, хто вболівав за львів'ян, тільки схопилися за голову. У небагатому на події другому таймі (в самому його початку) варто відзначити два розіграші штрафних у кожної з команд.

 

«Енергія» зробила це естетському, але Павленко не зміг потрапити в кут воріт. Шотурма ж у франківців не став нічого вигадувати - пробив, Лисенко відбив на Сержан, але той толком по м'ячу не влучив. На екваторі тайму подій не додалося, але малюнок був однозначний - «Ураган» атакує, «Енергія» діє на контратаках.

 

І на 32-й хвилині франківці вийшли вперед. Сержао прийняв м'яч в штрафній, несильно покотив у бік воріт, але Лисенко не зміг підлаштуватися під м'яч, і той у нього між ніг закотився у ворота. А ще через 30 секунд «Енергія» залишилася в меншості. Помилка львів'ян в атаці призвела до виходу Сержан один на один, але його збив Овсянніков - чиста червона картка. Але незабаром Шотурма фолить на Павленка - і за 8 хвилин до кінця другого тайму у обох команд по 5 фолів!

 

Але «Ураган» в ці секунди продовжать грати в більшості. Як не забив Ренатіньо з метра - не зрозуміло, а трохи пізніше Сержан вдруге за гру потряс штангу.

 

У результаті, «Енергія» відбилася, але яких сил це коштувало, та й дві хвилини безцінного часу пішли. За 3.30 до кінця другого тайму Сергій Гупаленко зробив абсолютно несподіваний хід - Біро Жаде вийшов п'ятим польовим! Мета зрозуміла - контроль м'яча, а якщо вийде, то і забити, адже гра з польовим воротарем в цій серії у франківців йшла. Хвилина таким чином була «вбита». За 2.38 вже Рогачов виходить у воротарському футболці - Гончаренко пішов ва-банк. 30 секунд володіння м'ячем призвели лише до його втрати, і знову Біро Жаде - воротар. Але лише на кілька секунд ...

 

Хвилина атаки львів'ян завершилася неточним ударом Легчанова, а грати залишалося 32 секунди. Невдала атака «Енергії» дозволила Сергію Гупаленко за 19,8 секунди взяти тайм-аут, і м'яч у «Урагану». Знову втрата - останній шанс львів'янами використаний не був. Далі були хвилини тріумфу всього Івано-Франківська. Він це заслужив важкій перемогою в гостях.

 

Так буває, що вирішальні перемоги здобуваються після двох найважчих поразок. Сезон завершено - «Ураган» чемпіон!

 

Анатолій Подвойський, futsal.sport.ua


06.06.2011 613 0
Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

670
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1938 7
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1133 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

554
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6904 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11396 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

335

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1083

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1116

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1111
29.03.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

66
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

285
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1084
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

657
25.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

754
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2949
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4443
29.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18441
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

70
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

323
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

353
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

664