МусорА (не плутати з порядними міліціонерами:)) можуть стати першими жертвами бунту

— Із кожним днем усе частіше чуємо розмови про автомати, зброю. Суспільство радикалізується, — каже один з учасників помаранчевого майдану 39-річний Євген Золотарьов. — Це означає, що будуть або локальні бунти, або загальноукраїнський. До протестів готові 54 відсотки українців. Це 20 мільйонів людей — рекордний показник із 1990-х.

 

 

 У столичну кав'ярню «Золотий дукат» Золотарьов приходить у світлих джинсах, смугастій футболці та кросівках. За плечима — великий рюкзак.

 

 — Мені чай з ягодами, але поменше рідини, — каже офіціантці й пояснює: — Бо я тільки поїв. Радять після їжі не пити 2,5 години.

 

Уже бачимо локальні виступи — «День гніву», «Весняний марш протесту». Суспільство нагрівається?

 — Революції зазвичай відбуваються восени. Поки що незрозуміло — це буде нинішня осінь чи наступна. Скоріше за все до Євро-2012 якусь видимість стабільності підтримуватимуть.

 

Як саме влада зможе утримати стабільність у країні до наступної осені?

 — Європа даватиме чергові транші, і влада ці гроші підкидатиме нам. А от після Євро-2012 стримувальних факторів для тих, хто управляє Україною ззовні, не залишиться. Видно, що зараз нашим мажоритарним акціонером є Росія. Є ще впливи Євросоюзу та Америки. До цих трьох гравців підключається Китай, який збирається інвестувати достатньо великі кошти і претендувати на зовнішнє управління в Україні. Китайці по лінії національних проектів уже дали мільярд на швидкісну електричку «Київ-Бориспіль». Також цікавляться нашою землею. Вони скупили величезну кількість земель в Африці, Південній Америці. Це свідчить про стратегічне мислення та амбіції. Може, років через 40–50 Україна стане китайською.

 Влада збирається відкрити продаж української землі, і це може стати для неї рятівним колом. Адже не тільки Китай, а й інші країни захочуть мати родючу землю, де немає стихійних лих. Тоді закордонні власники будуть зацікавлені в стабільності й недопущенні революцій. На деякий час вони можуть допомогти зняти напругу в країні — інвестиціями, створенням робочих місць в аграрному секторі.

 

Скільки це може тривати? Щоб Янукович добув свій президентський термін?

 — Тут не важливі прізвища. Українців підштовхували до думки, що їм потрібна сильна рука. Соціологія підтверджувала: цього хотіли 70 відсотків населення. Тепер ми отримали сильну руку.

 Зараз я бачу два паралельні процеси. Один — це охолодження держави, загустіння й задубіння. Усе стає твердішим, і ми рухаємося до диктатури. За таких умов років на 10 перетворимося на Білорусь чи Росію. З іншого боку — чергове нагрівання суспільства. Якщо воно нагріється скоріше, ніж держава встигне охолодити його, ми перетворимося в Лівію чи Єгипет. А під час революцій убивають простих людей, правителі швидко покидають країну.

 Проблема в тому, що вони намагаються імітувати державу. От що таке Міністерство внутрішніх справ в Україні? Це люди, які мають зібрати 200 тисяч доларів в області, й передати їх нагору. Це було при будь-якій владі.

 

Кому йдуть ці кошти?

 — До самої верхівки. В Адміністрацію президента — само собою. Концентруються нагорі й розподіляються серед своїх. У яких точно пропорціях — мені невідомо.

 

Яке міністерство найбільше збирає?

 — Міністерство внутрішніх справ. Коли в людини є зброя, то їй легше збирати гроші. Непогано збирають суди, прокуратура, податкова.

 

 Формально це закріпилося 1991 року — українська держава стала імітаційною моделлю. Вона виявилася досить стабільною, проіснувала 20 років. Щось міняти — не в інтересах Януковича. Він вважає себе власником цієї держави.

 

Тарас Чорновіл говорить, що революція в Україні може початися з підпалу відділку міліції, де закатують людину.

 — Бунт точно може так початися. Міліціонери це самі розуміють. Убивати ж будуть не міністрів, а тих, до кого дотягнуться руки. У всьому світі значна частина людей із хворою психікою йде працювати у правоохоронні органи. Там їх виявляють і звільняють. У нас же головне, щоб виконував фінансовий план. А скільки при цьому закатуєш людей — не важливо. Тому міліціонери можуть стати першими жертвами бунту.

 

Припустимо, восени акції протесту переростуть у революцію, зміниться влада. Що далі?

 — Можна реанімувати свої ілюзії, вибрати опозиційних політиків — Тимошенко, Яценюка. А може настати анархія, що краще, аніж імітація держави. Не буде ж анархії, якщо на рівні громад з'являться люди, спроможні брати відповідальність на себе. Наприклад, колишні чи нинішні мери. Серед них ще є порядні люди. Той же мер Сум Геннадій Мінаєв.

 

Як молодим пробитися у владу?

 — Я знаю багатьох, які пробивалися туди і ставали такими ж. Свіжий приклад — Владислав Каськів (нардеп-«нунсівець», який очолив Комітет економічних реформ. — «ГПУ»).

 

Що треба робити тепер?

 — Порятунок українців і українства лежить у площині самоорганізації. Голова Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко описав 10 напрямків, за якими самоорганізація можлива. Починаючи від житлово-комунальної, екологічної, закінчуючи професійною. Але ми маємо навчитися довіряти одне одному. Без цього нічого не вийде. Довіра спочатку з'являється в маленьких середовищах. Кілька людей сидять, дивляться очі в очі, розмовляють, знаходять спільні інтереси. Потім з'ясовуються спільні потреби. Тоді ми вирішуємо: давайте зробимо щось для їх задоволення. Наприклад, організуємо толоку і приберемо територію.

 

За європейськими мірками понад 70 відсотків українців живуть на межі бідності. Чи виділятимуть вони останні гроші на такі об'єднання?

 — Поки що в нас ще ніхто не помирає з голоду. Хоча більшість виживають, це правда. Тому вони можуть раціональніше розподіляти видатки. Я вже два роки не плачу податки і намагаюся скуповуватися на ринку, а не в магазині, щоб не сплачувати ПДВ. Я не готовий годувати людей, які керують державою. Кожен має дозріти до цього. Ми не можемо прискорити цей процес. Але він іде.

 

Скільки часу треба, щоб українське суспільство дозріло до радикальних змін?

 — Від трьох до восьми років.

 


 Євген Золотарьов народився в Харкові. Закінчив педуніверситет за спеціальністю «історик». Брав участь в акції «Україна без Кучми», був одним із засновників партії «Пора». 2007-го її лідер Владислав Каськів почав домовлятися про входження партії до блоку «Наша Україна — Народна самооборона» на парламентських виборах. Через це в Золотарьова із ним виник конфлікт. Євген покинув «Пору».

 До Верховної Ради йшов 12-м у списку Партії вільних демократів черкаського мера Сергія Одарича. Їхнє гасло було: «Ми йдемо на вибори, тому що не хочемо, щоб ублюдки знову керували країною». Отримали 0,21% голосів.

 Золотарьов офіційно не працює два роки. Торік виписався зі своєї квартири і ніде не прописався.

 

 — Так що я — бомж. Ухиляюся від сплати податків. Проводжу експеримент, як держава відслідковує ці речі, — каже.

 

 Консультує кількох політиків. Яких саме — не каже.

 

 Має дачу в селі Загребля Оржицького району Полтавської області — будинок на 60 кв. м і 6 соток землі. Їздить туди щотижня.

 

 — Вирощую там майже всю їжу, — говорить Золотарьов.

 

 Дружина Олена працює фінансовим аналітиком. Виховують 6-річну доньку Дарину.

 

 Стільки днів Євген Золотарьов голодував у харківському слідчому ізоляторі 2004 року. Його посадили на 15 діб за організацію та участь у акції «Остання сорочка Януковичу». Протестували проти політики уряду Віктора Януковича. Зняли сорочки на пл. Свободи в Харкові й поклали їх біля входу в будинок облдержадміністрації.

 

 Після втручання Євгена Кушнарьова, тодішнього губернатора області, Золотарьова випустили. Його дружина в той час була вагітна.

 

 

Оксана Перевозна, Ольга Москалюк

Братство


28.05.2011 1259 1
Коментарі (1)

Rusik 2011.06.03, 22:03
Якщо рух проти цієї ілюзорної державності та липового суверенітету розпочне наберети обертів, хотів би приєднатись. Історії притаманно повторюватись, наприклад: кріпацтво (не сильно відрізнялось від рабства), що порівняно недавно було скасовано (1861р.); не встигнемо озирнутись, як державні чиновники надягнуть нам ярмо.
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1606
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1701
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1687
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

4995 39
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1992 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1386

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

251

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

576

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

741

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

868
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3499
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10073
02.04.2024

Одним з перших засіяли ярими культурами поля на Городенківщині, Коломийщині та Снятинщині.  

714
13.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

25950
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7576
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

768
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

943
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1271
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

222
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1098
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

712
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

946