Рай для ботаніків

В Івано-Франківському ботанічному саду розпочинають збирати колекцію рослин, згаданих у Святому Письмі.

Про закладення Біблійного саду в Івано-Франківську цими днями оголосили науковці Прикарпатського національного університету імені Стефаника. Реалізовувати цей небувалий для України проект взялися два підрозділи цього вишу - ботанічний сад і кафедра біохімії та біотехнології.

Невдовзі на околиці Івано-Франківська, в урочищі Дем'янів Лаз можна буде побачити і кущ "неопалимої купини", в якому Бог явився Мойсеєві, і дерево гофер, з якого був побудований Ноїв Ковчег, і дерево ситтім, з якого була виготовлена скинія заповіту, і ліванський кедр, яким був облицьований усередині Храм та палац Соломона і з якого був витесаний хрест для розп'яття Ісуса Христа...

 

 

Позичена ідея

 

Як зізнався на презентації цього проекту доктор біологічних наук, завідувач кафедри біохімії та біотехнології професор Володимир Лущак, ідею зібрати в ботанічному саду колекцію рослин, які згадуються в Біблії, прикарпатські науковці запозичили у своїх колег із Чернівців. Минулого року у наших сусідів вийшла в світ книга "Рослини Святого Письма", над якою працювали чернівецькі біологи, філологи та богослови. У цій науковій праці автори вперше здійснили класифікацію біблійних рослин та запропонували висадити перший в Україні Біблійний сад. При цьому науковці фахово аргументували, яким чином згадані в Святому Письмі рослини можуть прижитися у наших кліматичних умовах.

Чернівецькі вчені описали 75 назв біблійної флори та підібрали 106 видів сучасних рослин, які їм відповідають. Також у книзі зібрана інформація про всі відомі у світі Біблійні сади - і Гетсиманський сад, і Біблійний ландшафтний заказник "Неот Кдумім" в Ізраїлі, і Біблійний ботанічний сад у США, і Райський сад у Празі, і Елгінський кафедральний біблійний сад у Шотландії...

До речі, у Чернівцях уже також розпочалася робота із закладення Біблійного саду. За задумом тамтешніх науковців, він повинен з'явитися на території головного корпусу Чернівецького національного університету імені Ю. Федьковича, де свого часу містилася резиденція буковинських митрополитів. Тут дотепер збереглася чинна церква Трьох Святителів, біля якої хочуть закласти сад та облаштувати оранжерею.

 

 

Натомість у івано-франківців, які фактично дублюють роботу своїх чернівецьких колег, є можливість вразити усіх масштабами Біблійного саду. Наразі територія наймолодшого в Україні івано-франківського ботанічного саду в урочищі Дем'янів Лаз перевищує 120 гектарів, він за площею не має рівних в Україні. Як зауважив на презентації проекту доктор біологічних наук, професор Василь Парпан, більший ботанічний сад є тільки в Донецьку. В цілому професор Парпан схвально відгукнувся про перспективу виокремлення частини ботанічного саду для колекції біблійних рослин. Але при цьому науковець порадив колегам уважно вивчити агрохімічну характеристику тутешніх ґрунтів, щоб вся їхня праця не пропала марно.

 

 

Зміни клімату допоможуть?

 

Професор Володимир Лущак заспокоїв присутніх тим, що добрих три десятки рослин, які згадані в Святому Письмі, вже тепер ростуть у ботанічному саду, причому частина з них (часник, льон, кмин, полин, тополя, верба) добре відома широкому загалу.

 

о. Борис Гобир благословив починання франківських науковців

 

Окрім того, франківські ботаніки на експериментальних ділянках успішно вирощують сочевицю харчову (сою). У біблійні часи маленькі червоні, подібні на горошок, стручки сочевиці додавали до овочевого супу або тушкованого м'яса - саме такою стравою Яків нагодував свого зголоднілого брата Ісава, коли викупив у нього первородство і став основоположником 12 колін Ізраїлевих. До речі, відмовившись заради миски зупи від Божих благословінь, Ісав дуже швидко мусив поплатитися за свою байдужість до Бога розладами шлунку: багата на рослинний білок соя викликає підвищену секреторну діяльність, тому її не радять вживати у великій кількості і натще, як це зробив Ісав.

 

Професор Володимир Лущак розповів, як виникла ідея створити Біблійний сад

 

Серед рослин франківського ботанічного саду росте також відома з Біблії "неопалима купина". Вважається, що цей кущ, який горів і не згорав і з якого до Мойсея промовляв Бог, - це ясинець білий. Ця степова трав'яниста рослина росте й на Прикарпатті, зокрема у полях Галицького району. У спеку вона виділяє ефірні сполуки, які легко спалахують на сонці.

Вирощують у нас і лілію білу, про яку Христос говорив, що вона вдягається гарніше, ніж Соломон у всій своїй славі. До речі, в часи Ісуса, цибулини білої лілії вживалися в їжу і вважалися делікатесом. Проте, на думку окремих дослідників, Ісус, коли вказував на "лілеї польові", мав на увазі польові квіти загалом - навесні схили галілейських гір вкриті яскравими анемонами, крокусами, маками, нарцисами і жовтими хризантемами, тож, напевно, всі ці добре знайомі нам рослини також повинні бути в Біблійному саду.

За словами Володимира Лущака, росте в ботанічному саду і лікарська рослина гісоп, гілка якої вважається відповідником тієї тростини, на якій подавали губку з оцтом розп'ятому Ісусу. У Старому Заповіті гілка гісопу використовувалася під час богослужінь як кропило - нею священнослужителі кропили жертовну кров у Храмі.

Ще одна старозавітна рослина - дерево ситтім, з якого, як сказано в Біблії, було виготовлено ковчег скинії заповіту. Словом "ситтім" у біблійні часи називали усі дерева, які належать до роду акацій. Однак це зовсім не ті акації, до яких ми звикли. В українських садах і парках найчастіше вирощують псевдоакацію - робінію звичайну, завезену до Європи в XVII столітті з Північної Америки. На Сінайському півострові в засушливих місцях ростуть правдиві акації (Acacia raddiana, Acacia seyal, Acacia gerrardii та Acacia nilotica), деякі види яких можуть прижитися й на наших ґрунтах. Так само, за словами Володимира Лущака, будуть рости у наших умовах і їстівний каштан, і кавказька хурма, які також належать до біблійної флори.

«Нам здається, що Єрусалим - це така тепла земля, і те, що там, тут не може рости, - говорив науковець. - На щастя, це зовсім не так. Як мінімум, половина з тієї сотні рослин, які згадані в Біблії, можуть рости у нас на відкритому ґрунті".

За словами Володимира Лущака, останнім часом вчені спостерігають, як південні культури дуже активно мандрують на Прикарпаття, просуваючись все далі на північ. Очевидно, це пов'язано зі змінами клімату, що викликані антропогенними чи техногенними чинниками. Щоправда, через нестабільні кліматичні умови ці культури несистематично дають урожай.

Через терни до пальм...

 

Для вирощування більшості рослин Біблійного саду доведеться все-таки побудувати оранжереї, яких тепер в ботанічному саду, м'яко кажучи, дуже бракує. Взагалі, коли під час презентації проекту було оголошено перелік труднощів, які треба подолати франківським ботанікам, довелося сильно здивуватися оптимізму науковців.

Відсутність державного фінансування, недостатня матеріально-технічна база, відсутність спеціалізованих приміщень, недосконала зрошувальна система, брак технічного і наукового персоналу - в таких умовах важко навіть уявити, як виросте райський сад. Видається, що, окрім 127 гектарів території, яку обслуговує 28 працівників ботанічного саду (для порівняння: ботанічний сад у Чернівцях має площу 3 гектари, але там працює 53 спеціалісти), наразі в науковців є тільки голий ентузіазм. Звичайно, реалізатори проекту оголосили благодійний рахунок, на який меценати можуть перераховувати кошти, але скільки саме грошей потрібно зібрати, щоб виростити Біблійний сад, наразі достеменно не відомо.

Особливого догляду потребуватимуть ті теплолюбні рослини, які є важливими біблійними символами. Скажімо, фінікова пальма символізувала в біблійні часи перемогу, саме її листям народ вітав тріумфальний в'їзд Ісуса Христа в Єрусалим. Оливкове дерево цінували за плоди, з яких витискали єлей - олійку, яку використовували для приготування їжі, як паливо для світильників, як косметичний засіб та, найголовніше, з ритуальною метою - для помазання царів і священиків. Мусить рости в Біблійному саду гранатове дерево (саме гранатові яблучка зображені у вишивці подолу одягу первосвящеників, а також на різьбах стовпів Храму Соломона), фігове дерево, різновид якого (сікомора) був тим деревом, на яке виліз Закхей, щоб побачити Ісуса. Не інакше, як у теплицях, доведеться вирощувати ладанне дерево та кущі смирни, з яких у ті часи добували пахощі ладан та миро, принесені як дари волхвами немовляті Ісусу.

"Для мене зрозуміла просвітницька мета цього проекту як проповідь Божого Царства, - сказав на представленні Біблійного саду священик УГКЦ, отець Борис Гобир, який благословив це починання франківських науковців. - Коли людина потрапить у цей Біблійний сад і побачить на свої очі рослини, про які колись чула, та дізнається, що про них йдеться в Біблії, то їй, може, ще раз захочеться уважно почитати Святе Письмо. І тоді людина задумається над тим, чому гірчичне зерно є символом Божого Царства і чому так важливо працювати для того, щоб ніколи не стати куколем, який колись вирвуть і спалять. А це дуже важливо, адже головною метою життя кожної людини є пізнання Бога і спасіння".

 

Богдан СКАВРОН,

Галицький кореспондент


24.03.2011 Богдан СКАВРОН 2701 0
Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

624
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1808 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1109 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

533
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6883 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11354 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

313

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1049

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1095

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1090
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

258
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1063
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

828
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

720
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

649
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2923
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4419
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18420
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

291
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

336
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

645
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

748