ІВАНО-ФРАНКІВЩИНА. ВИБОРИ-2010. ВІНЕГРЕТ ПОРУШЕНЬ

Вибори 31 жовтня важкі, з великою кількістю як дрібних помилок, так грубих порушень, - про це заявляють представники Комітету Виборців України. Безліч помилок у прізвищах, іменах, партійності кандидатів, старт виборів на годину пізніше, наявність непронумерованих бюлетенів та велика їх кількість може призвести до того, що на кількох дільницях Івано-Франківська вибори можуть визнати не дійсними.

 

Колізії навколо виборів розпочалися із самісінького ранку, кажуть в КВУ. Найперше це непорозуміння, коли обласна виборча комісія лише вранці попередила міську ТВК, що напроти прізвищ кандидатів, що вибули, потрібно ставити штамп "вибув". Відтак частина бюлетенів потрапила до рук виборців без цього штампу, хоча про вибуття деяких кандидатів було відомо ще 8 жотвня.

 

В Рогатині,  бюлетені почали видавати без номера дільниці

 

Окрім того, кілька дільниць вибори почали невчасно, в одному із міст у бюлетені не внесли одного з кандидатів на посаду міського голови, на деяких дільницях бюлетені видавали без паспорта. Проте загальна проблема - це бюлетені.

 

Станом на 16 годину голови ДВК вдавалися до переділу дільниці за допомогою мотузок, а деякі довірені особи агітували за своїх кандидатів в приміщені дільниці.

 

Апофеозом наразі є спроби проголосувати за інших осіб. Важким,к аже Юрій Лисюк, буде період до 21 години, коли можливі факти тотальних порушень.

 

Бюлетені сьогодні були відсутні на всіх спецдільницях області. Так за два дні до виборів вирішила місцева ОВК. ЇЇ керівництво запевняє - таким чином намагалися уникнути «проблеми» з додатковими бюлетенями. Голова ОВК Пилип’юк заявив, що спецдільниці і так входять в межі основних дільниць, тому їм не потрібні додаткові бюлетені. Тим часом, до обласної клінічної лікарні, наприклад, не завезли бюлетенів до обласної ради, але завезли бюлетені до ради міської та по виборах міського голови, хоча більшість пацієнтів лікарні – мешканці районів області, а не обласного центру.

Ю. Лисюк, голова КВУ області: «Чому їм не дозволяють голосувати за депутатів до обласної ради - я не знаю. Я не розумію. Це передбачено законом. І з таким успіхом можна не видати бюлетені на будь-яку дільницю. І сказати, що це - зайві бюлетені. Їм повинні були видати бюлетені».

 

Юрій Лисюк стверджує - це порушення закону і порушення голосування. Найперше, що мали б отримати пацієнти медичних закладів області - це бюлетені до обласної ради.

 

На дільницях спіймали молодиків, які отримували бюлетні, пред’являючи або "ліві" паспорти або документи із пропискою у іншій місцевості.

Зі свідчень очевидців випливає, що в такій каруселі могли бути замішані і деякі члени виборчих комісій. Кажуть, дуже підозріло біля деяких з них утворювались черги. Близько 3-х десятків молодиків - напроти одного члена комісії конвеєром ставили підпис і брали бюлетені. Виявилося, вони не лише не прописані в будинках, їх взагалі в мікрорайоні вперше бачать.

Перше порушення близько 13-ої години виявили на дільниці №7, в мікрорайоні Пасічна. Тут спостерігачі буквально за руку схопили молодика, який хотів проголосувати за іншу особу.

Л. Ігнатик, спостерігач: «За останні 2 години ми спостерігали саме біля того члена комісії було близько 20-30 отаких молодиків і люди до нас підходили і казали, я проживаю у такому-то будинку, в нас ніколи не було таких людей прописано і близько. І це зосередження було тільки біля одного члена виборчої комісії. Черга зробилася дуже великою, а втому віконечку було тільки 3 будинки, де є небагато квартир, а всі молодики зібралися біля того члена виборчої комісії».

 Л. Постоловська, спостерігач: «Предявивши паспорт Федорціва Івана підписався за іншу особу у відомості, коли його попросили пред’явити паспорт, щоби звірити підпис, то особа каже, що десь загубився, тобто особа боїться, оскільки знає, що підписалася під іншим прізвищем. От вам яскравий приклад фальсифікації виборів».

Таким чином за одну жінку проголосували – вона не змогла віддати свій голос – її бюлетень був використаний. «Паспорт пред’явила, своє запрошення.  Попросили мене розписатися - напроти мого прізвища вже стояв підпис. Причому я була свідком отого інциденту, що стояла компанія молодих людей, які щось там передавали один одному якісь документи за спиною».

Єдиний, кого встигли затримати правоохоронці – один молодий чоловік. Решта втекли. Затриманий переконаний, весь скандал - помилка спостерігачів. Звинувачення його у спробі фальсифікації він заперечує. Відтак, повідомляє, що паспорт, який і викрив його, дивним чином зник.

 

За 20 хвилин після інциденту на Івано-Франківській дільниці №7, подібне сталося і на дільниці №8. Там намагався проголосувати житель Підпечарів. Та сама історія - діяли масово, підходили до одного члена комісії, а правоохоронці змогли впіймати лише останнього. Міліція каже, аби порушити проти молодиків кримінальну справу, потрібно достатню кількість доказів.


31.10.2010 2887 0
Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

619
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1805 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1106 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

532
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6882 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11336 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

312

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1048

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1094

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1089
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

257
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1061
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

826
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

717
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

648
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2922
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4418
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18418
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

290
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

334
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

644
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

746