Business New Europe: Путінізація України

Чудові новини для інвесторів і погані – для населення. Янукович на зразок Путіна ймовірно боротиметься з олігархами та принесе економіці стабільність, але тими самими радикальними методами він може піти проти народу й демократії. Та це, можливо, ідеальний компроміс, бо українська специфіка не дасть так сильно розійтися Януковичу й завжди залишатиме простір для справжніх реформаторів – стверджує редакційна стаття в онлайн-виданні Business New Europe.

 

Ось історія: “Новообраний президент швидко перейшов до зосередження влади в своїй адміністрації, згортаючи демократичні реформи та заново централізуючи владу. Водночас олігархи, які заправляли останні кілька років, проникнувши практично в кожну парламентську сферу, і яких тепер вимітають із коридорів влади, ополчаються в ар’єргард у страху втратити контроль над своїми імперіями. Дехто вже усе втратив.

Нова адміністрація вживає радикальних заходів, щоб знову поставити економіку на ноги, й економіка починає демонструвати перші ознаки життя після дворічної кризи. Першим розглянутим питанням є податкова реформа, а на наступний рік обіцяно масштабну реформаторську програму – що включає такі ліберальні реформи, яких країна ще не бачила. Якщо президент упорається хоча б із половиною наобіцяного, буде економічний бум”.

Це історія шести місяців при владі президента України Віктора Януковича. Але річ у тім, що це також історія першого року Владіміра Путіна на посту російського президента в 2000-му – збігається усе: темпи, успадкована економічна ситуація і навіть реформування насамперед податкової сфери.

Звісно, є певні відмінності. Янукович іще не відправляв олігархів в екзил, і його загарбання влади не є аж таким кричущим, як Путінове рішення вихолостити верхню палату парламенту. Крім того, помилкою було підвищення газових тарифів, і це вже вдарило по популярності Януковича. Що важливіше, Україна не має стільки нафти, яка забезпечила Росії 10% зростання ВВП у 2000 році, коли ціни відновилися після падіння, хоча тут є металургія, що ймовірно даватиме достатньо грошей для фінансування трохи скромнішого набору реформ. Та все одно... По суті, Янукович намагається “путінізувати” Україну.

 

Дволикий

 

Росія занедужала на тяжку форму шизофренії після того, як Путін став президентом. Було два Путіни: “Політичний Путін” (поганий) задушив громадянське суспільство в колисці; “Економічний Путін” (хороший) оркестрував початок десятилітнього буму.

Янукович теж виглядає наче той доктор Джекіл і містер Хайд, оскільки за наполяганням МВФ підняв ціни на газ, але разом з тим посунув наче танк у напрямку відновлення старої Конституції 1996 року, що повертає йому реальну владу.

Те саме відбувається з олігархами. У липні 2001-го Путін скликав усіх їх на горезвісну “зустріч олігархів” і сказав: “Тримайте, що маєте, але більше не крадіть”. На зустрічі було обговорено двох символічних трупів: Боріса Березовського та Владіміра Ґусінського, які вже на той час утекли за кордон і більше не поверталися.

Янукович, у свою чергу, накинувся на Ріната Ахметова, найбагатшу людину України, якого вважають спонсором його президентської кампанії. Згідно з джерелами Business New Europe, Ахметов тепер відрізаний і хоча він лишається в Верховній Раді та є лідером потужної парламентської фракції, він уже не має доступу до Януковича. Той же намагається нацьковувати олігархів-конкурентів, щоб самому бути над усіма суперечками в ролі політичного Пігмаліона (цього він навчився в Боріса Єльцина, а не Путіна).

Влада олігархів є, напевне, найбільшою різницею між Росією у період 2000 року та нинішньою Україною: в Росії олігархи купували депутатів Думи, фінансуючи їхні кампанії і даючи великі хабарі; в Україні олігархи – це і є депутати Ради, тож викорінити їх – значно тяжче завдання.

І Янукович може вперше серйозно зіткнутися з олігархами уже в грудні. Хоча Ахметову, схоже, показано на вихід, оголошені правила давноочікуваної приватизації “Укртелекому”, державного монополіста у галузі стаціонарного телефонного зв’язку, складені явно так, щоб виключати з аукціону всіх очевидних великих заявників, крім російської компанії “Система” та Ахметової System Capital Management. Чи не відкупляється Янукович від Ахметова, даючи тому востаннє куснути пирога? А, може, (ймовірніше) в Ахметова все ще достатній вплив, аби умови тендера на продаж державного активу складалися сприятливо для його компанії? Якщо так, то що Янукович збирається робити, адже фіксований тендер коштуватиме бюджетові мільярдів доларів недоотриманих доходів?

 

І благословення, і ні

 

Чи є “путінізація” України позитивним явищем? Залежить від того, хто ви. Для інвесторів це чудові новини, позаяк Путін забезпечив десятикратне зростання майже в усьому: доходах, обсязі економіки, капіталізації на фондових біржах, міжнародних золотовалютних запасів, показників росту ВВП. І визнаймо: Україні не завадить стабільність.

Для народу й “демократії” це однозначно погане явище. Перевага України над Росією в тому, що зараз у неї загалом демократична репутація, якої ніколи не мала Росія, хоча сам Янукович почав, мабуть, із гіршою репутацією, ніж Путін 10 років тому (бо просто ніхто тоді не знав, що це за один).

Встановити контроль над політикою Януковичу буде набагато важче, адже Україна справді більш демократична, у тому сенсі, що Помаранчева революція радикалізувала людей, які реально цікавляться політикою, тоді як росіяни – ні. До того ж Помаранчева революція боролася, власне, проти Януковича, на той час прем’єр-міністра за правління президента Леоніда Кучми, тобто є підстави припустити, що Януковичу ніколи не дозволять зайти так далеко, як Путіну, інакше негайно буде народне повстання. Через те, напевно, уряд порушив цього місяця справу за звинуваченням у корупції проти уряду колишнього прем’єра (а зараз лідера опозиції) Юлії Тимошенко, бо саме вона – найбільший головний біль Януковича, а не олігархи.

Ось і виходить, що хоча план може бути тим самим, характер виявиться інакшим. Інвестори кажуть – є плюси й мінуси у спробах “путінізувати” Україну. Негативом є те, що Янукович не є таким тонким політичним гравцем, як Путін. За інформацією джерел Business New Europe у Києві, є побоювання, що Янукович не стане обмежувати себе в маніпулюванні судами, аби поставити на місце зухвалих олігархів, але так само може вжити жорстких заходів і проти населення.

Плюсом є віце-прем’єр-міністр з економічних питань Сергій Тігіпко: він вражає значно більше, ніж Ґерман Ґреф, міністр, який контролював програму реформ Путіна. На відміну від Ґрефа, Тігіпко є справжнім політиком із власною електоральною базою в 15% і має як політичну вагу, щоб просувати свої ідеї, так і вплив захищати ці самі ідеї від розмивання корисливими інтересами оточення президента. Тігіпко за останній час виголосив низку промов, де пообіцяв “зробити Грузію” в українській економіці; якщо він виконає половину обіцяного, то Україна буде швидко трансформована.

Протиріч багато, але це, можливо, ідеальний компроміс. Путінська стабільність дала Росії численні переваги, утім, тепер його зарозумілий тотальний контроль створює проблеми. Можливо, обмеженість влади Януковича даватиме простір таким людям, як Тігіпко, щоб вони робили реальну роботу, а потреба вислуховувати інших задля балансування влади зрештою приведе до реальних дебатів із реальними результатами.

Редакційна стаття, Business New Europe (Європа)

ІноЗМІ


26.10.2010 2027 0
Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

637
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1851 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1117 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

541
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6892 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11362 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

321

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1055

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1100

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1096
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

265
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1068
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

835
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

729
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

649
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2934
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4424
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18427
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

296
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

341
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

651
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

756