Ще раз про популізм

 Популізм має різні форми і різне забарвлення. Він може бути правим і лівим, радикальним і ностальгійним. Але у фундаменті будь-якої з його модифікацій – задушливе панування інстинктів і стереотипів більшості над прагненнями продуктивної меншості.

Історія знову нікого нічому не вчить. Адже це вже було – за доби Леніна-Сталіна, у Третьому Райху або у Камбоджі часів Пол Пота. І завжди закінчувалося однаково – зубожінням і стражданнями тої пануючої більшості, котра чомусь вирішила, що кухонна філософія старої бабки – істина, що зійшла з неба. Ворожі будь-яким формам успіху кухарки з кухарчуками одного разу вже намагалися керувати одною шостою земної кулі. Тепер на цій території населення вимирає. І жодна еротика не здатна вилікувати надламану спадковість. А залишки продуктивної меншості й досі не можуть знайти своїх шляхів серед руїн і смітників, що залишилися від «диктатури ображеної більшості».

Ми щасливо (насправді – не дуже щасливо) пережили кілька символічних періодів популізму. Привид червоного популізму востаннє піднісся над Україною у 98-ому, коли Симоненко отримав на виборах більше третини голосів українських виборців. Після того червоний привид розвіявся, а його бліда тінь нині підзаробляє додатком до керуючої і спрямовуючої сили української модернізації. Після того популізм часто змінював партійні кольори і титульні обличчя, обираючи із принагідних переважно жіночі. Вітренко, Семенюк, Баба Параска, Леді Ю, Ганна Герман, Ірина Фаріон – рівень жіночого шарму був різним, але енергія народного прагнення знайти «просту істину», яка струмила з цих вікопомних образів, рвала і рве час і простір на дрібне політичне клаптя. Популізм, насправді, був є і буде пануючою ідеологією України. Там, де не існує еліти, безроздільно царюють імперативи і герої плебсу.

Теперішні вибори додали до царювання популізму нові нюанси і відтінки. Популізм зійшов з телеекранів і пішов у народ. Пішов разом із «зарядженими» насупленими ходаками, що розносять по квартирам потенційних виборців кольорові і чорно-білі постерки і постерчата. Популізм прикинувся бульдозерами, які терміново розкатують асфальт вулицями і доріжками, робітниками, що монтують двері у під’їздах та агітаторами, котрі нашіптують: «Тепер ми сильні! Ми їм покажемо!» Насправді ж ніякого «тепер» у нас не існує. У нас вічне «учора» і всі «актуальні» відповіді на українські питання 2010 року можна прочитати в рішеннях XXVIІ з’їзду КПУ. Й доки в нас будуть переливати з одного популістського барила до іншого, ніякого «тепер» тут не з’явиться.

Стилістично популізм тісно зв’язаний з романтикою. Країна вічного популізму одночасно є країною вічного романтизму. Романтики все ще не впевнені в існуванні української держави. Не впевнені і крапка. Вони все ще намагаються її чи то збудувати спочатку, чи то сперечаються про органічність її теперішніх кордонів. Вони не вміють рахувати гроші і не розуміють, що часи великих «політгеографічних» проектів минули. Що маємо, те маємо. Не більше й не менше. Ще, зрозуміло, можна посперечатись про острів Тузлу і кілька гектарів у дельті Дунаю, але та політгеорафічна Україна, яку намалювали Сталін у сорок п’ятому і Хрущов у п’ятдесят четвертому, скоріше за все, доживе до середини ХХІ століття. І саме цю Україну треба приводити до норми і тями. Починаючи з громадських вбиралень і закінчуючи космічною галуззю. Приводити до норми, незважаючи на те, скільки коштуватимуть гречка, капуста і бараболя. Тому що пануючі інстинкти окрім хаосу нікуди не заведуть. А «прості відповіді» ні на які питання насправді не відповідають.


Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

617
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1798 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1105 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

532
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6879 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11335 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

310

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1047

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1093

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1088
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

255
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1060
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

825
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

714
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

648
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2921
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4418
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18417
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

289
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

333
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

642
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

744